U dSPACE privukla me je impresivna radna kultura i prijateljska atmosfera

Anirudh Puligandla iz Indije doktorand je zagrebačkog FER-a i razvojni inženjer u dSPACE-u. Pročitajte više o njegovom iskustvu rada u ovoj tehnološkoj kompaniji

Bug.native četvrtak, 7. ožujka 2024. u 15:25
Anirudh Puligandla, dSPACE
Anirudh Puligandla, dSPACE

Tvrtka dSPACE na hrvatskom tržištu je pristutna više od pet godina, a na svjetskom je poznata kao lider na području simulacija i validacije softvera za ugradbene elektroničke sustave. U svojim R&D uredima u Zagrebu i Osijeku zapošljava preko 160 inženjera. dSPACE nudi cjelovito i integrirano okruženje za razvoj ugradbenog softvera i sustava. dSPACE alate uspješno koriste svi vodeći svjetski proizvođači automobila za razvoj i testiranje elektroničkih kontrolnih jedinica. Između ostalog, dSPACE nudi i opsežni portfelj rješenja za razvoj i testiranje električnih motora, baterijskih sustava, gorivih ćelija i infrastrukture za punjenje.

U Zagrebu smo razgovarali s Anirudhom Puligandlom, doktorandom sa zagrebačkog FER-a i razvojnim inženjerom u dSPACE-u.

Predstavite se

Moje putovanje Europom započelo je upisom na Erasmus Joint Masters Degree program VIBOT, u područjima računalne vizije i robotike. Prilika je bila atraktivna, a prva tri semestra morao sam pohađati na tri različita sveučilišta, u Francuskoj, Španjolskoj i Škotskoj, dok je doktorski rad trebalo napisati tijekom četvrtog semestra na bilo kojoj lokaciji po našem izboru. Bilo je to pravo iskustvo jer su učenje lokalnog jezika i vođene kulturne i povijesne ture također bili dio obavezne nastave za svaki semestar.

Ovisno o zemlji, morali smo provesti između 4 i 10 sati dnevno na predavanjima, što je dokaz raznolikosti u metodama podučavanja unutar male geografske regije. U tehničkom području morali smo raditi na nekim od najnovijih robota i vizualnih senzora dostupnih u svijetu, što je bilo potrebno i dragocjeno iskustvo za izgradnju moje karijere. Tijekom dvije godine, unatoč čestoj selidbi preko granica, VIBOT program bio je golema prilika, ne samo za proučavanje najnovijih metoda i praćenje inovacija u dotičnom području, već i za učenje o lokalnom načinu života u Zapadnoj Europi.

Kako se program fokusirao na nova tehnička područja i rješavanje trenutnih izazova u inovacijama uz dosta vremena provedenog u različitim istraživačkim laboratorijima na tri lokacije, dao mi je potrebnu motivaciju za nastavak znanstvenog istraživanja u odgovarajućim poljima. Tijekom svoje potrage naišao sam na zanimljivu ponudu za doktorski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koja je bila izdašno financirana od strane Marie-Curie stipendije Europske unije. Uz prave istraživačke teme, izvrsnog mentora i mogućnost da dio vremena radim u bilo kojoj od brojnih akademskih i industrijskih partnerskih ustanova u pet europskih zemalja, doktorat na FER-u pokazao se kao moj izbor u odnosu na druge ponude iz Londona itd.

Naposljetku, nakon selidbe između Francuske, Španjolske i Škotske te dok sam posjećivao zemlje u Europi i diljem svijeta radi konferencija, poslovnih posjeta i suradnji, od 2019. pronašao sam svoju oazu mira u Zagrebu. Osvrćući se na iskustvo stečeno tijekom doktorata, sve prijatelje koje sam stekao u Zagrebu i sve interakcije koje sam imao s ljudima u zadnjih pet godina, drago mi je što sam prihvatio ponudu FER-a. Topli i prijateljski raspoloženi ljudi, višejezično društvo, impresivni krajolici i ne tako hladno vrijeme u Hrvatskoj natjerali su me da ostanem ovdje i potražim daljnje prilike nakon mog doktorata.

Kako ste naišli na dSPACE?

Za dSPACE sam prvi put čuo od prijatelja i shvatio da je dSPACE multinacionalna kompanija s fokusom na automobilsku industriju. Otprilike godinu dana kasnije, tijekom traženja posla na kraju doktorskog studija na FER-u, odlučio sam poslati svoju prijavu na otvoreno radno mjesto u dSPACE-u. Nakon dva kruga razgovora dobio sam ponudu od dSPACE-a, prihvatio je i pridružio se tvrtki u svibnju 2023.

Opišite nam svoj jedan prosječan dan u dSPACE-u

Trenutno radim kao razvojni inženjer softvera u sklopu ESHR-PS grupe. Radim s međunarodnim klijentima dSPACE-a na implementaciji novih značajki i poboljšanju postojećih lanaca alata prema potrebama klijenata. Trenutno radim u sklopu projekta s jednim velikim klijentom iz automobilske industrije na održavanju njihovog lanca alata za razvoj vozila. Naš rad usmjeren je na značajke povezane s TargetLink-om i programiranje u Matlabu.

Zahvaljujući mom prethodnom iskustvu s Matlabom i opsežnim treninzima koje je nudio dSPACE tijekom mog onboardinga, mogao sam se s lakoćom integrirati u timove. Sastanci s njemačkim kolegama i klijentima sastavni su dio svakodnevice u dSPACE-u. Budući da su timovi u našoj grupi raspoređeni na više lokacija u Hrvatskoj i Njemačkoj, često posjećujemo dSPACE lokacije u Njemačkoj radi razmjene znanja ili dodatne obuke. Ovi posjeti također nam pomažu da se cijela grupa osobno susretne i bolje upozna.

Što se tiče života izvan posla, prosječan dan u uredu u dSPACE-u započeo bi prijateljskom i veselom interakcijom s voditeljem mog tima i kolegama u našoj grupi. Drago mi je što imam voditelje koji me podržavaju i kolege koji su spremni pomoći, ne samo u vezi s poslom, već i u osobnim pitanjima, uključujući rješavanje administrativnih obaveza izvan posla i općenito preživljavanje u ovoj zemlji. Prijateljski i neformalni svakodnevni pozdravi i razgovori sa svim zaposlenicima dSPACE-a, bez obzira na hijerarhiju, čine rad u dSPACE-u ugodnim putovanjem.

Među brojnim benefitima rada u dSPACE-u, impresivna radna kultura i prijateljska atmosfera, ponuđeni poticaji i kulturna događanja nakon radnog vremena, posebno su privlačni i ističu tvrtku među ostalima. Zahvalan sam što sam za vrijeme svog rada na FER-u i u dSPACE-u imao kolege briljantnih znanstvenih umova i velikog tehnološkog znanja, koji su me inspirirali da uživam u životu u Hrvatskoj, kako bih kontinuirano usavršavao svoje znanje i vještine u svojim područjima stručnosti.

Koje bi bile razlike, a koje sličnosti u radu za slične tvrtke u Indiji i Hrvatskoj ili EU?

Budući da sam živio i posjetio mnoge zemlje diljem svijeta, smatram se kompetentnim za ovu usporedbu. Životni i radni uvjeti uvelike se razlikuju između Indije i EU-a. Dok radni uvjeti u Indiji tjeraju na naporan rad kako bi se istaknuli iz mase, radni uvjeti u EU-u omogućuju bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Pauze za kavu mogu pružiti dobru usporedbu. Na primjer, u Indiji se uzima više kraćih pauza za čaj, dok se u EU preferira jedna duža pauza za kavu.

U EU se redovitim odmorima i putovanjima radi razonode pridaje velika važnost, što se može činiti opuštenim načinom života, ne samo u Indiji, već i u većini zemalja diljem svijeta. Unatoč tome, kvaliteta i količina posla koju obavi zaposlenik u Europskoj uniji jednaki su količini i kvaliteti posla koji se obavi bilo gdje u svijetu, uključujući Indiju, Ameriku ili bilo koju drugu europsku zemlju.

Osobno nisam primijetio nikakve razlike u radnim uvjetima u različitim europskim zemljama. Mislim da su duže pauze za kavu, spontana slavlja ili druženja s kolegama nakon posla dio radne kulture diljem Europe. Mislim da socijalna sigurnost, zdravstvena skrb i druge povlastice za potporu obitelji koje se pružaju u Europskoj uniji također doprinose privlačenju vrhunskih talenata iz cijelog svijeta da žive i rade u EU-u.