Web platforma za smještaj Wohnbuddy u Beču spaja starije i mlađe generacije

Platforma pruža podršku starijim građanima u pronalasku odgovarajućih sustanara, dok mladi dobivaju stambeni prostor po pristupačnim cijenama, a suživot različitih generacija funkcionira na obostranu korist.

Bug.hr petak, 14. srpnja 2023. u 18:00

U austrijskoj je metropoli 2015. nastala inicijativa s konceptom sustanarskog suživota starije i mlađe generacije pod nazivom „Wohnbuddy”. Iz te je ideje 2019. stvorena nova platforma koja posreduje među generacijama na obostranu korist. Starijim građanima pruža podršku u pronalasku odgovarajućih sustanara, dok mladi dobivaju pristupačan stambeni prostor te pomažu starijim sustanarima. Sustanari također sudjeluju u različitim zajedničkim aktivnostima. Osim toga platforma omogućuje i novi oblik suživota u domovima za starije osobe.

Tako se prazne sobe u domovima umirovljenika mogu ponuditi i mladima po pristupačnim cijenama.

Kako funkcionira platforma?

Platformu mogu koristiti i osobe koje traže smještaj kao i one koje ga nude. Godine pritom nisu presudne, važno je da su mladi spremni pomoći starijim sustanarima, dok privatne osobe i domovi za starije trebaju nuditi pristupačan smještaj u najam.

Inovativan bečki model počiva na različitim statistikama koje svjedoče da je ovakva platforma itekako potrebna. Tako, primjerice, u Beču živi 200.000 studenata koji u prosjeku raspolažu s oko 870 eura džeparca mjesečno. Osim toga ondje postoji više od 90 domova za starije osobe. Gotovo 30 % osoba starijih od 60 godina u riziku je od socijalne isključenosti i siromaštva, a starije osobe u prosjeku žive u prostorima od oko 70 kvadratnih metara. Stoga od ovog koncepta mogu profitirati i stariji i mladi.

📷 © Pexels
© Pexels