Što su NFT-ovi i kako ih koristiti

NFT-ovi na blockchainu ove su godine eksplodirali u pažnji i vrijednosti, i postali novi predmet špekulacije na blockchainu – u ovom tekstu donosimo pregled što su, zašto postoje, i što se sve njima može napraviti

Ivan Voras utorak, 30. studenog 2021. u 06:00

Zapravo je stvar konceptualno vrlo jednostavna, i NFT-ovi se mogu opisati u jednoj rečenici: to su zapisi o vlasništvu nečega koji su upisani na blockchain. I to je sve, nema veće mudrosti od ove, i taj opis možete ponoviti svima, od osnovnoškolaca do profesionalaca. Naravno, takav opis ne sadrži u sebi implikacije i posljedice, te primjenu NFT-ova, pa ipak nemojte odmah prestati čitati.

Što je s imenom?

Engleski naziv "non-fungible tokens" može se prevesti kao "nedjeljivi žetoni" i implicira postojanje "djeljivih" žetona. Razlog je povijesni: Bitcoin je bio prva kriptovaluta, i zbog otvorenosti njegova kôda pojavila se gomila kopija koje su se zvale "alt-coins", kao alternative coins. Tu se pojavio, naravno, i drugi naziv, shit-coins, koji je za veliku većinu njih proročanski prikladan. Bilo kako bilo, nazivi kriptovaluta te generacije vrlo su često sadržavali riječ "coin", i ta generacija implementirala je coinove kao i nitcoin – izravno na blockchainu. U tom trenutku povijesti, blockchain je više-manje postojao isključivo za zapisivanje transakcija u tim novčićima. Prema tradiciji koju je započeo bitcoin, takvi novčići bili su jako "djeljivi" – najčešće do 8 decimala. Uvijek je postojala mogućnost da kupite samo mali djelić bitcoina, čak 1 "satoshi", što je 100-milijunti dio cijelog bitcoina. Na to se odnosi pojam "djeljiv" odnosno "fungible": svaki bitcoin u vašem novčaniku identičan je i jednakovrijedan svakom drugom bitcoinu na svijetu, i svi su savršeno djeljivi, a kada nešto kupite bitcoinom, netko vam može vratiti "kusur" u satoshijima, do kojih je došao na posve nevezan način, i svi razumijemo da je to u redu, jer imamo iskustva s novcem u realnom svijetu.

Iduća generacija blockchaina omogućila je da se fizički isti blockchain koristi za različite kriptovalute, a oni su, kako bi se razlikovali od coinova prethodne generacije, nazvani "tokens". Glavni primjer toga je blockchain ethereum: prirodna valuta na tom blockchainu je "ether" i postoje posebna pravila kako se s njim radi i kako ga se zapisuje, kao što postoje posebna pravila kako se bitcoini zapisuju na bitcoinov blockchain. No ethereum omogućuje i zapisivanje programskog kôda u svoj blockchain (takav programski kôd je, opet zbog opširnih povijesnih razloga, nazvan "smart contracts" odnosno "pametni ugovori"), i taj programski kôd može nuditi usluge transakcija koje su vrlo nalik transakcijama koje se provode za "normalne" coinove. Doslovno, taj programski kôd zapisan u blockchainu može implementirati "simuliranu" kriptovalutu, s kojim god pravilima želi. To su "tokeni", i danas postoji puno blockchainova koji imaju tu mogućnost, primjerice, Polkadot, Stellar, Solana, Waves, iako su se neki profilirali za druge namjene.

Naziv "fungible token" (ili samo "token"), dakle, označava kriptovalutu koju implementiraju pametni ugovori na nekom blockchainu. S druge strane, "non-fungible tokens" označava "nedjeljive" tokene, zapise koji se ne ponašaju kao novac, koje implementiraju pametni ugovori na nekom blockchainu (često je to isti blockchain).

Zapisi koji se ne ponašaju kao novac

Teoretski, bilo koja usluga na blockchainu koji uključuje koncept vlasništva nečeg nedjeljivog, može se nazvati NFT-om. Vaš automobil ili stan mogu se "tokenizirati", i zapisom vlasništva nad njima može se trgovati na blockchainu. Potpuno ista stvar može se dogoditi s dionicama tvrtke. S obzirom na to da je dionica sama za sebe zapis vlasništva, postoji blaga konceptualna razlika u tome je li na blockchainu samo zapis vlasništva te dionice, pa tko god je vlasnik tog zapisa, vlasnik je dionice, a sama dionica odvojeni je zapis u nekom drugom sustavu, ili čak komad papira, ili je na blockchainu sama dionica, sa svim podacima koji su potrebni da bi funkcionirala na tržištu. Oba pristupa možemo nazvati NFT-om.

Čak je i ideja "nedjeljivosti" suptilna, jer iako je svaki NFT prema definiciji nedjeljiv, on se može odnositi samo na određeni dio nečeg realnog. Primjerice, tko kaže da automobil mora biti predstavljen jednim NFT-om? Mogli bismo ga predstaviti s onoliko NFT-ova koliko ima rata kredita koji se otplaćuje. Ima li to smisla i u kakvim okolnostima, druga je stvar. Standardi dozvoljavaju čak parcijalno vlasništvo NFT-ova (tj. vlasništvo dijela NFT-a), što je suprotno originalnoj ideji nedjeljivosti. Razlog zašto je sve to moguće jest taj što ponašanje NFT-a ovisi o tome što programski kôd pametnog ugovora dopusti ili ne, odnosno implementira ili ne.

NFT-ovi se mogu koristiti na vrlo kreativne načine, primjerice, u shemi "time-sharing" vlasništva vikendica i drugih nekretnina, gdje svaki od suvlasnika ima pravo korištenja objekta u određenom razdoblju. To vjerojatno funkcionira samo u Americi, ali funkcionira: možda se nađu dva ili više suvlasnika kojima odgovara da jedan boravi u objektu prvih šest mjeseci godine, a drugom da boravi u objektu drugih šest mjeseci godine. Svaki svoje "pravo", odnosno svoj dio vlasništva, može imati zapisan u NFT-u i prodavati ga na slobodnom tržištu.

NFT-ovi nude upravo taj dio infrastrukture: jednom kada smo sveli vlasništvo nad nečim u smislene "žetone", tim žetonima može se trgovati na blockchainu, bilo direktno, pozivajući programski kôd pametnih ugovora, bilo korištenjem nekog weba koji to za nas radi u pozadini.

Mačke i digitalna umjetnost

Velika većina ljudi za NFT-ove je čula kada se dogodio hype i počele su se objavljivati vijesti o prodaji relativno bezveznih stvari za milijunske dolarske iznose, u prvoj polovici 2021. godine.

No, standard za NFT-ove na ethereumovom blockchainu postoji od rane 2018. godine, a jedna od prvih primjena bili su CryptoKitties – računalno generirane slike mačaka, koje se mogu "križati" da se stvori "mačka potomak". Svaka mačka u toj je igri svoj NFT, koji, među ostalim, sadrži "gene" koji utječu na izgled mačke, što je vrlo inovativan način korištenja tog koncepta. Programski kôd koji upravlja NFT-om (pametni ugovori) zna kako križati dvije mačke da se dobije nova.

Vrhunac hypea postignut je cijenom od 140.000 USD za jedan takav NFT.

CryptoKitties odličan su primjer NFT-a koji "nešto radi", nije samo zapis vlasništva nad digitalnim dobrom, nego sadrži i nešto dodatno – u ovom slučaju to su vizualna reprezentacija koja je određena "genima" u NFT-u, i koncept "križanja". Ovo je vrlo bitan detalj – programski kôd koji upravlja NFT-om može raditi najrazličitije stvari.

Tipično je za "jednostavne" NFT-ove, kao što su oni koji predstavljaju vlasništvo nad digitalnom slikom, dodati da originalni autor NFT-a dobiva postotak od svake transakcije kojom se taj NFT proda. To je novi moment u cijenjenju umjetnina.


Hardverski čuvatelji digitalnih novčanika - Tokeni za čuvanje tokena

Kako biste što bolje čuvali svoje novčiće, žetone i slična skupa digitalna dobra, najbolje je da si nabavite takozvani hardverski novčanik (hardware wallet). Dvije su se tvrtke isprofilirale u toj niši, kao najbolje i najpodržavanije: Trezor i Ledger. Razlike među njima danas su minimalne, oba proizvoda čuvaju privatne kriptografske ključeve na uređaju i omogućuju obavljanje transakcija, a da se spomenuti ključevi ne nađu na vašem računalu spojenom na Internet, gdje ih netko potencijalno može ukrasti ili izbrisati. Takva razina sigurnosti drastično je bolja od onoga što nudi samo MetaMask.


 

Prodajem JPEG-ove, povoljno

NFT-ovi nemaju nikakve dodirne točke s omogućavanjem ili zabranom kopiranja digitalnih sadržaja.

Možete kupiti NFT koji predstavlja vlasništvo nad nekom slikom, primjerice, nekom JPEG datotekom, i to će doslovno značiti da ste vi u neku ruku "originalni" vlasnik te JPEG datoteke, što se može lako provjeriti i dokazati računanjem hash vrijednosti datoteke, no to nema veze s time ima li netko drugi fizički kopiju te datoteke na svojem uređaju bilo kakve vrste. Čak štoviše, u slučaju lossy kompresija, kao što se koriste u JPEG, MP3 i MP4 zapisima, moguće je napraviti skoro-pa-kopiju datoteke koja je gotovo identična originalu, s vrlo malo razlika, a čiji hash više neće odgovarati onom koji je zapisan u NFT-u. U tom slučaju više ne postoji nikakav zapis o vlasništvu koji bi bio vrijedan spomena.

Sličan problem je i s fizičkim stvarima. Ako NFT predstavlja vlasništvo nad određenom kutijom jabuka, i, primjerice, želimo pratiti gdje su sve te jabuke bile, tko ih je i kada transportirao, moramo nekako toj kutiji pridružiti neki način identificiranja. To može biti naljepnica s QR kôdom ili bar kôdom, i onda možemo imati proces da se svaka takva kutija skenira pri ukrcavanju i iskrcavanju, i to zapisati na blockchain, pa reći da imamo potpuno praćenje kretanja tih jabuka, ali to ovisi o tome da nitko fizički ne zamijeni naljepnicu na kutiji.

Svašta se predlagalo za takvo praćenje: stara vina, stari sirevi, viski, zdrava hrana, ali jako često nađe se problem u dijelu kad fizički svijet i virtualni svijet blockchaina trebaju surađivati.

Puno kreativnija upotreba je koristeći žetone kao "ulaznice" – bilo doslovno za događaje i klubove, bilo za sastanke. Recimo da tokeniziramo vrijeme za sastanke od 10 h do 13 h po pola sata. Vlasnik tokena u to vrijeme može doći na 1:1 poziv s nama. Zamislite da Elon Musk stvori 100 tokena po pola sata s njim, i to stavi na slobodno tržište. Za nekoliko bi dana ti tokeni vrijedili milijune.

Još jedno pitanje stoji u zraku – zašto bismo uopće tako nešto radili pomoću blockchaina i NFT-a? Osim ako želite biti cool i early adopter, naravno. Glavna, i moglo bi se reći jedina, prednost blockchaina je to što može biti globalna platforma za razmjenu informacija, gdje praktički beskonačno mnogo sudionika mogu pristupati tim informacijama. To je pogotovo istina za javne (public) blockchainove, kao što su svi spomenuti u ovom tekstu. Recimo da želimo cijelom svijetu objaviti gdje su bile jabuke od maloprije, ili sir i vino, ili fiksirati termin sastanka, te omogućiti spomenutom cijelom svijetu da trguje i vidi povijest trgovanja tim stvarima – onda su blockchainovi odlični. U slučaju da ti podaci trebaju biti tajni ili jednostavno nisu zanimljivi velikom broju sudionika, nema potrebe uvoditi kompleksnost koju donose blockchainovi.


Uradi sam NFT - Stvaranje NFT-a u platformi OpenSea

OpenSea ima iznimno jednostavan postupak stvaranja NFT-ova. Počinje odabirom "Create" buttona gore desno u sučelju.
OpenSea ima iznimno jednostavan postupak stvaranja NFT-ova. Počinje odabirom "Create" buttona gore desno u sučelju.

 

ERC-721

Teoretski, bilo koji blockchain koji podržava pametne ugovore može imati NFT-ove, no ethereum je daleko najpopularniji za tu namjenu.

Standard koji je u ranim danima 2018. godine usvojen za NFT-ove na ethereumovom blockchainu nosi poetično ime ERC-721, i pod tim ga se imenom može naći na tražilici prema vašem izboru. Kao i slični legendarni standardi ("ERC", ponovno zbog fascinantnih povijesnih razloga, znači "Ethereum Request for Comments"), ERC-721 definira "interface", odnosno kako se trebaju zvati i ponašati funkcije koje pametni ugovori nude svijetu, kako bi se to što oni implementiraju zvalo NFT, i da bi se moglo koristiti na nezavisnim vanjskim trgovinama i burzama.

Ti pametni ugovori programiraju se u jezicima koji su stvoreni za tu namjenu, od kojih je najpopularniji Solidity, za platformu ethereum.

Svaka "vrsta NFT-a" (primjerice: CryptoKitties, ili jabuke jednog uzgajatelja, ili termini za sastanke jedne tvrtke) implementirana je kao pametni ugovor sa svojom unikatnom adresom na blockchainu, i taj pametni ugovor odlučuje o tome što se događa s NFT-ovima. Operacije kao što su kupnja i (pre)prodaja NFT-ova odvijaju se tako da se pozivaju funkcije pametnog ugovora na toj adresi, a te su funkcije definirane standardom.

Osim funkcija kao ownerOf()koja pronalazi tko je vlasnik određenog NFT-a na trenutačnom pametnom ugovoru i transferFrom(), koja prebacuje vlasništvo nad NFT-om s jedne ethereum adrese na drugu, standard definira i puno drugih funkcija koje ekosustav čine robusnijim. Primjerice, postoji koncept "controllera" koji upravljaju velikim brojem NFT-ova, što se u stvarnom svijetu prevodi na burze tj. trgovine NFT-ovima, gdje možete dodati svoj NFT na popis, a oni će ga ponuditi na prodaju.


NFT-ovi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je napravljeno i prodano "preko nekoliko" NFT-ova. Prednjači zasigurno Hrvatska pošta, ponešto iznenađujuće, sa svojim projektom Kriptomarka, gdje fizičke poštanske marke imaju i svoju digitalnu, NFT stranu. Nakon njih, tu je trio umjetnica Petra Horvatović, Dina Dragija i Martina Stipan, koje su vrlo rano, početkom 2021. godine izdale svoje NFT-ove, a vrijedi spomenuti i računalno generirane sličice nogometaša, projekt Soccer Superstars, koji je također domaći.

 Kriptomarka Hrvatske pošte ima digitalni život, uz fizički
Kriptomarka Hrvatske pošte ima digitalni život, uz fizički

 

Kako napraviti svoj NFT

Za potrebe ovog članka, pretpostavit ćemo, kao što pretpostavlja 99% i više Interneta, da se radi o NFT-ovima koji su 2D slike, animirani GIF-ovi, djelići videozapisa ili slične multimedijalne tvorevine. Nažalost, infrastruktura nije dovoljno razvijena za druge vrste NFT-ova.

U osnovi, dva su načina da napravite NFT: jedan je da vi ili poslovični nećak srednjoškolac isprogramirate pametni ugovor i ručno ga instalirate u blockchain, i onda ga ponosno koristite, a drugi je da to prepustite nekoj platformi za trgovanje NFT-ovima, kao što je OpenSea, Rarible, Mintable i drugi.

U slučaju da želite sve sami, trebat ćete naučiti Solidity pomoću nekog tutoriala, i trebat ćete naučiti kako se specifično programiraju pametni ugovori za NFT-eve. Pritom ćete si smanjiti puno muka i izbjeći brdo potencijalnih sigurnosnih problema ako koristite biblioteke OpenZeppelin. Tražilice će vas uputiti na dobro mjesto ako tražite "openzeppelin nft tutorial".

U slučaju da ste normalni, i samo želite nešto napraviti uz minimalan broj neprospavanih noći, onda ćete koristiti neku platformu za NFT-ove, primjerice, OpenSea. No to nije sve, prvo si morate konfigurirati vezu na ethereumov blockchain i otvoriti adresu tamo.

I dalje je najpoznatiji način za to da instalirate ekstenziju "MetaMask" u svoj browser. U posljednje vrijeme Chrome je najpodržaniji, pa je to i preporuka. U toj ekstenziji za browser koja će se naseliti tamo gdje su vam inače ikonice za ekstenzije browsera, najvjerojatnije gore desno, iza polja za unos web-adrese, možete kreirati svoj ethereum digitalni novčanik ("wallet"). Za većinu potreba, vaš novčanik možemo poistovjetiti s vašom adresom, koja će biti stvorena u tom trenutku. Primjer takve adrese je 0x171f18002399d98b67a7e917c2e4ccc6900bffe9 (i ovaj autor na tu adresu prima donacije).

Sljedeći korak je da se logirate na www.opensea.io – ali kako? U vrlom novom svijetu, koji će možda postati Web 3.0 a možda neće, identitet osobe predstavljen je njezinim digitalnim novčanikom. To znači da postupak ne počinje kreiranjem korisničkom računa na OpenSea, nego direktno klikom na "Profile" link. Tada će se uključiti MetaMask i zatražiti vas da otključate svoj digitalni novčanik (naravno, zapamtili ste svoj password, jel' da?), te da digitalno potpišete pozdravnu poruku, i to je – to. OpenSea još će vas tražiti neke sitnice kao ime i email adresu, ali to je uglavnom, sve. Ako ste došli do tog koraka, kreirali ste digitalni novčanik i povezali barem jednu aplikaciju (OpenSea) s njim. Sada ste cool.

Korištenje MetaMaska kao digitalnog novčanika nije naročito fantastično dobra ideja, jer taj se digitalni novčanik fizički sprema u podatke vašeg browsera. Ako ikad napravite dovoljno temeljit "Clear All" cookieja i ostalih podataka u browseru, taj novčanik bit će izbrisan. Možete ga vratiti koristeći niz nepovezanih riječi ("seed phrase") koji vam je pokazan u trenutku kreiranja novčanika, u kojem je kodiran privatni ključ (ako ste ih zapisali ili zapamtili), ali bolje ne testirati sudbinu. Najbolje je da kupite hardverski čuvar digitalnog novčanika, koji povežete s MetaMaskom, i onda još taj niz riječi koji ste dobili (od softvera za token) čuvate kao oko u glavi, jer ako ga izgubite, nećete moći restaurirati novčanik u slučaju havarije, a ako netko drugi dođe do tih riječi, može vam ukrasti sve novčiće i tokene na tom novčaniku.

Na bilo koji način, sada ste ušli u OpenSea, i možete kliknuti "Create" gore desno na stranici. Nakon malo klikanja i upisivanja općih informacija, upravo ste kreirali svoj prvi NFT.

Kako zaraditi milijune svojim NFT-om

Kreirani NFT na platformi OpenSea možete, i vjerojatno želite, ponuditi na prodaju? Najjednostavnije je to obaviti na istoj platformi, Opensea, iako postoji i niz drugih specijaliziranih NFT tržnica.

Sve dosad niste trebali imati sredstva na svojem novčaniku, jer kreiranje NFT-a magično je odradio OpenSea. No, sada je došao trenutak da se obvežete na prodaju, i to će vas koštati ethera jer to treba zapisati u blockchain. Svaki zapis bilo kakve transakcije u blockchain košta, a takva transakcija je složena pa je skuplja.

Sada trebate ethera, u iznosu dovoljnom da se zapiše transakcija u ethereumov blockchain. Ako nemate sreće i mnogo osoba pokušava provesti transakcije u isto vrijeme, ta naknada za zapisivanje transakcije može prijeći i 500 USD. Obično možete pričekati nekoliko sati ili nekoliko dana, pa će iznos pasti. Ethere možete kupiti na mnogo različitih načina, uključujući domaću Bitcoin mjenjačnicu, te svjetske mjenjačnice i burze kao Kraken, Binance i Coinbase.

Kada prodajte NFT, imate opciju oglasiti ga za fiksnu cijenu ili kao dražbu. Ako ga oglasite za fiksnu cijenu, to je najjednostavnija opcija. Ili će se naći kupac ili neće u nekom roku. Ako ga oglasite za aukciju, imate za izbor dvije dodatne opcije: ili će NFT biti prodan najvišem ponuđaču kad istekne vrijeme aukcije, ili možete postaviti da tražena cijena NFT-a vremenom linearno opada, pa kad se nađe kupac za neku cijenu, proda se.

U svakom slučaju, prodaja je finalna, na blockchainu nema povrata i žalbi.

Naravno, glavno pitanje je zašto bi netko kupio baš vaš NFT. Odgovor na to pitanje, sudeći prema mišljenjima uvaženih svjetskih stručnjaka, je da to nitko ne zna. Zašto se NFT (dakle, zapis vlasništva) prvog tvita na Twitteru prodao za skoro 3 milijuna USD? Zašto je u trenutku pisanja ovog teksta na OpenSeau istaknut NFT "Blob #018", koji je, prema svemu sudeći, digitalna slika kaplji boje za zid, za koji netko nudi preko 1.000 USD, a autor predlaže cijenu od skoro 350.000 USD? Ima ljudi koji paušalno odmahuju, tvrdeći da se radi o nekom pranju novca, ali zaista – tko zna? Možda će vaš NFT "HR.Blob #019" postići veću cijenu.

Pitate li se koji NFT biste mogli prodati, navest ćemo za primjer kako je u trenutku pisanja ovog teksta na platformi OpenSea bila istaknuta ponuda NFT-a "Blob #018", koji je, prema svemu sudeći, digitalna slika kaplji boje za zid (?!), za koji netko već nudi preko 1.000 dolara, no autor očekuje puno više, i predlaže cijenu od skoro 350.000 USD! Netko će reći kako se očito radi o pranju novca, ali opet – tko zna? Možda će neka vaša inačica NFT-a, nazovimo je "HR.Blob #019", postići veću cijenu?
Pitate li se koji NFT biste mogli prodati, navest ćemo za primjer kako je u trenutku pisanja ovog teksta na platformi OpenSea bila istaknuta ponuda NFT-a "Blob #018", koji je, prema svemu sudeći, digitalna slika kaplji boje za zid (?!), za koji netko već nudi preko 1.000 dolara, no autor očekuje puno više, i predlaže cijenu od skoro 350.000 USD! Netko će reći kako se očito radi o pranju novca, ali opet – tko zna? Možda će neka vaša inačica NFT-a, nazovimo je "HR.Blob #019", postići veću cijenu?

NFT-ovi, špekulanti i metaverse

Jedna zanimljiva kombinacija koja se može dogoditi je korištenje NFT-ova u nekom od budućih metaverseova, ili samo računalih igara. U teoriji, mogao bi se napraviti sustav gdje igrači imaju komade opreme, oružja, vozila, svemirske brodove, ili što god već trebaju u igrama, gdje se te stvari mogu "eksportati" i "importati" u igru, a da je vlasništvo točno utvrđeno. To bi značilo, primjerice, da se jednom kupljeno oružje u Battlefield igrama može koristiti u GTA igrama, a blockchain bi bio medijator, odnosno platforma gdje se ta informacija nalazi, u obliku NFT-a. Hoće li se to dogoditi? Možda. Ako zamijenimo "igra" s "korporacija" i "svemirski brod" s "licencom korištenja Adobeova softvera", možda će takva budućnost doći prije.

Dotad, kao što je slučaj s velikom većinom ideja i pojmova koji se pojavljuju na praktički svakodnevnoj bazi u svijetu blockchaina, oni koji su u toj industriji, govore da stvaraju novu ekonomiju, novi način života, novi način postojanja i trgovanja, i nema veze to što se u trenutačnoj fazi radi o nečem što se može usporediti samo s kolekcionarstvom. Jednog dana bit će to ogromna stvar. Ako ste propustili kupiti bitcoin kad je imao cijenu 1.000 USD i s njim se nije moglo napraviti ništa, možda je sada prilika da nađete crypto-art NFT koji košta 1.000 USD, i iako se trenutačno s njim ne može napraviti ništa, možda jednom hoće. Tko zna.

Ako ste umjetnik i želite nešto, bilo što, isprobati s NFT-ovima, sad je krajnje vrijeme da počnete, prije nego što upad postane "zaista" skup (jer trenutačno vam praktički i ne treba marketing, dovoljno je postojati i stvarati djela... za šest mjeseci trebat će vam marketinški budžet od šest brojki USD-a da se istaknete među gomilom). Ako ste kolekcionar... morali biste biti dosta čudan kolekcionar da vas zanimaju digitalna dobra, ali OK, ako ste kolekcionar, onda ste vjerojatno već kupili NFT-ove i samo nastavite. Ako ste špekulant i želite samo dobro preprodati, također vjerojatno niste dosad čekali. Ako niste ništa od toga, i ne zanima vas bleeding edge, i nemate već neki djelić bitcoina, možda će vas zanimati da kupite neki jeftiniji NFT, tek tako, da imate memento na jedan povijesni trenutak.

TRŽNICE

Gdje se mogu kupovati i prodavati NFT-ovi?

Čak je i Coinbase, najveća mjenjačnica za kriptovalute, najavio da će do kraja godine pokrenuti Coinbase NFT, svoj servis za izradu, prodaju i kupovinu NFT-ova. Čak bi se moglo reći da pomalo kasne jer takvih je servisa već jako puno – donosimo vam listu 17 poznatijih NFT tržnica:

Axie Infinity                 Ho Ši Min, Vijetnam   https://axieinfinity.com/

Decentraland              Peking, Kina                https://decentraland.org/

Foundation                 Los Angeles, SAD        https://foundation.app/

GROW.HOUSE          Miami, SAD                 https://grow.house/

MakersPlace               San Francisko, SAD     https://makersplace.com/

Mintable                      Singapur                     https://mintable.app/

NBA Top Shot             Vancouver, Kanada    https://nbatopshot.com/                   

Nifty Gateway             New York, SAD           https://niftygateway.com/

OpenSea                    New York, SAD           https://opensea.io/

Rarible                        Wilmington, SAD        https://rarible.com/

Sorare                         Pariz, Francuska         https://sorare.com/

SuperRare                  Newark, SAD              https://superrare.com/

The Sandbox              San Francisko, SAD     https://www.sandbox.game/

Valuables                    San Francisko, SAD    https://v.cent.co/

Venly                           Antwerpen, Belgija    https://venly.market/

Zeptagram                  Stockholm, Švedska   https://zeptagram-wax.web.app/

Zora                            Los Angeles, SAD        https://zora.co/

Bug 349 prosinac 2021.