SquareX štiti korisnike web preglednicima za jednokratnu upotrebu

Startup za kibernetičku sigurnost SquareX, sa sjedištem u Singapuru, želi poslužiti kao alternativa trenutnim proizvodima za kibernetičku sigurnost koji se temelje na web pregledniku

Tomislav Stanković četvrtak, 11. svibnja 2023. u 06:00
📷 Image: SquareX
Image: SquareX

SquareX se u web preglednik integrira kao ekstenzija i omogućuje korisnicima otvaranje poveznica i datoteka u preglednicima za jednokratnu upotrebu koji služe kao privremeno tzv. sandbox okruženje.

Podaci koje korisnik pregledava pohranjuju se na SquareXove poslužitelje te se odmah uništavaju nakon zatvaranja, kartice, preglednika. To je sigurnije i privatnije od inkognito načina rada jer se web stranice koje korisnici posjećuju ili datoteke koje preuzimaju ne pohranjuju na njihovo računalo.

Zamišljen je kao alternativa za VPN, antivirus, antimalware i druga sigurnosna rješenja.

"Stvaranjem jednokratnih okruženja, SquareX osigurava da su korisnički identitet i podaci odvojeni prilikom pristupa internetu", izjavio je osnivač Vivek Ramachandran i dodao "Ovo osigurava da čak ni najsofisticiraniji alati za praćenje web stranica neće uspjeti pratiti i zabilježiti aktivnosti korisnika i povezati ih s njihovim identitetom.", prenosi TechCrunch.