Speedometer 3.0 – usporedni alat za web preglednike podržavaju svi veliki igrači

Apple, Google, Microsoft i Mozilla sudjelovali su u razvoju projekta Speedometer 3.0, stvorivši zajednički univerzalni benchmark alat za ocjenu brzine rada web aplikacija u njihovim preglednicima

Sandro Vrbanus srijeda, 13. ožujka 2024. u 12:04

Univerzalni alat za provjeru i ocjenjivanje rada web aplikacija i internetskih stranica u preglednicima, Speedometer, dobio je svoju treću iteraciju. Njegovu prvu verziju stvorio je Appleov WebKit tim 2014. godine, u drugoj se na razvoju pridružio i Google, a u izradi aktualne verzije sudjelovali su i Microsoft i Mozilla. Time je Speedometer 3.0 pokrio sve glavne internetske preglednike i njihove engine, sa službenom podrškom za provođenje jedinstvenog benchmark testa.

Suradnja bez presedana

Prvi je to puta da praktički cijela industrija sudjeluje na izradi jednog alata. Rezultirala je opsežnim skupom standardiziranih testova, koji simuliraju uobičajeno ponašanje preglednika na webu. Dosadašnji su testovi unaprijeđeni, a dodan je i niz novih, koji uključuju prikaz SVG grafikona u nekoliko tehnologija, uređivanje programskog koda i teksta te učitavanje novinskih portala, sve korištenjem više različitih biblioteka i frameworka.

Sveukupno se opsežnim testiranjem dobiva relevantna benchmark ocjena, reprezentativna za rad cjelokupnog preglednika u različitim okruženjima. To developerima daje nove uvide u mogućnosti poboljšanja rada web aplikacija i povećanja kvalitete korisničkog iskustva unutar preglednika.

Želite li i sami testirati vlastiti preglednik, potrebno se uputiti na ovo mjesto. Preporuke kažu da preglednik mora biti nadograđen na aktualnu stabilnu inačicu, test pokrenut kroz "čisti" korisnički profil bez instaliranih ekstenzija i posebnih postavki, a za vrijeme provođenja benchmarka na računalu ne bi smjeli raditi ostali programi. Prozor Speedometera treba ostaviti aktivnim i strpiti se dok ona "odvrti" nekoliko stotina testova. Provodi li se test na prijenosnom računalu, ono mora biti priključeno na punjač.

Više tehničkih pojedinosti o tome kako su spomenute kompanije pridonijele razvoju Speedometera 3.0 možete pročitati na njihovim službenim blogovima (Apple, Google, Microsoft, Mozilla) te na stranicama samog alata.