Google omogućio virtualnu izložbu više tisuća crteža, skica i zapisa Leonarda da Vincija

Kroz projekt Google Arts & Culture i uz suradnju 28 institucija diljem svijeta, nastala je ogromna virtualna izložba svih radova legendarnog renesansnog umjetnika, znanstvenika i inovatora

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. srpnja 2023. u 11:02

Leonardo da Vinci bio je talijanski renesansni čovjek, u punom smislu te riječi. Tijekom života bavio se umjetnošću, znanošću, inženjerstvom, medicinom i brojnim drugim disciplinama, a sva svoja opažanja, izume i projekte pažljivo je bilježio u svoje dnevnike (danas poznate pod nazivom kodeksi). Ukupno je da Vinci bio ispisao oko 5 tisuća stranica tih bilježnica, od kojih su brojne i danas očuvane i rasprostranjene po svijetu. Primjerice, jedna od najvrjednijih, Codex Leicester, u posjedu je Billa Gatesa.

Interaktivni digitalni muzej

Sada, prvi puta ikada, oko 1.300 stranica Leonardovih zapisa može se pronaći i detaljno proučiti na jednom mjestu, u virtualnoj izložbi "Inside a Genius Mind", koju je izradio Google Arts & Culture, u suradnji s 28 institucija iz svih krajeva svijeta. Stranice nude pogled u ideje, zapažanja, inovacije i neograničenu maštu talijanskog genija, u obliku najveće online retrospektive ovog autora ikada izrađene.

U sklopu ovog web projekta tako je moguće zaroniti u dubine da Vincijevih kodeksa, interaktivno ih listati stranicu po stranicu te proučavati najsitnije detalje preko 3.000 crteža, sve uz popratna objašnjenja. Povrh toga, izložba nudi i 80 priča o Leonardovom životu i radu, kao i 17 njegovih izuma vizualiziranih u 3 dimenzije.

Na raspolaganju su i druga umjetnička djela, od Posljednje večere do Mona Lise, sva dostupna u visokoj kvaliteti, s pojašnjenjima i komentarima cijenjenih kustosa. Ovaj ogromni repozitorij ponudit će ljubiteljima da Vincija, umjetnosti i znanosti, sate i sate sadržaja, koji su zaokruženi čak i kvizom znanja te križaljkom s istom temom – kako biste na kraju mogli provjeriti koliko zaista poznajete možda i najpoznatijeg umjetnika u povijesti.