Umro je Lee Kun-hee, dugogodišnji čelni čovjek Samsunga

Osoba koja je od očeve tvrtke, koja se bavila svime od poljodjelstva do osiguranja, stvorio svjetskog tehnološkog diva, preminuo je šest godina nakon teškog infarkta koji ga je udaljio i s čela kompanije

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. listopada 2020. u 10:33

Jučer je u Južnoj Koreji preminuo čovjek koji je najzaslužniji za trenutačnu poziciju Samsunga kao jednog od svjetskih lidera u području tehnologije, Lee Kun-hee. Posljednjih šest godina, od teškog infarkta 2014. godine, proveo je u bolničkoj postelji, u teškom stanju, kojem je podlegao u 79. godini.

Lee Kun-hee rođen je 9. siječnja 1942. godine, u Južnoj Koreji (tada po japanskom okupacijom). Od oca je naslijedio veliku tvrtku koja je poslovala u raznim područjima, od trgovine ribe, poljoprivrede, pa sve do maloprodaje i prodaje osiguranja. Lee je tamo počeo raditi 1968. godine, a na čelo Samsunga došao je 1987., dva tjedna nakon očeve smrti.

Nakon toga počela je velika transformacija Samsunga u ono što po tim imenom poznajemo danas. Lee Kun-hee preusmjerio je kompaniju prema modernim tehnologijama, počeo ulagati u istraživanje i razvoj, te započeo s proizvodnjom televizora. Ostalo je, kako se običava reći – povijest.

Samsung grupa danas je jedna od najvećih svjetskih kompanija, proizvodi gotovo sve što se u tehnološkom svijetu može zamisliti, a pokojni Lee Kun-hee bio je najbogatija osoba Južne Koreje s vrijednošću bogatstva procijenjenom na 21 milijardu dolara. Njegov odlazak znači i da će borba za nasljedstvo te kontrolu kompanije kulminirati.

Lee Kun-hee imao je troje djece, a za sada nije poznato kako će podijeliti nasljedstvo. Iako je na čelu tvrtke već šest godina najstariji sin, Jay Y. Lee, on nikada nije dobio i službenu titulu predsjednika uprave. S pozicije potpredsjednika upravljao je kompanijom, a u nastojanju da u njoj pridobije veću kontrolu dolazio je i u probleme sa zakonom.

"Lee je bio pravi vizionar koji je transformirao Samsung iz lokalne kompanije u vodećeg svjetskog inovatora i moćnu industriju", poručili su iz kompanije.