Objavljen Starfield, prve reakcije kritike su vrlo pozitivne

Bethesdin prvi novi svijet nakon više od dva desetljeća je napokon igriv za igrače koji su ranije rezervirali Premium izdanje, dok će "smrtnici" morati pričekati još par dana

Damir Radešić petak, 1. rujna 2023. u 14:14

Mnogi još nisu ni zagrebali površinu Baldur's Gatea 3 koji trenutno žari i pali scenom, a Bethesda nam je već servirala novu RPG poslasticu koja nas vodi u svemirska prostranstva. Riječ je dakako o Starfieldu, njihovom novom projektu kojim nam nakon više od 25 godina prvi put predstavljaju novo originalno okruženje. Doduše, valja napomenuti kako je riječ o early accessu za igrače koji su nabavili bogatije Premium izdanje koje se nudi po paprenih sto eura, dok će kupci standardnog morati pričekati do 6. rujna kada će Starfield biti igriv svima.

Priča nas vodi u 2230 godinu u kojoj je čovječanstvo već naselilo razne sustave i proširilo se svemirom, a igrači se, nakon kreacije lika kojem su na izbor različite specijalizacije, priključuje posljednjoj skupini istraživača koji vječno tragaju za rijetkim artefaktima diljem galaksije.

Ono što je tijekom razvoja isticano je količina planeta koje možemo posjetiti, po riječima developera, njih više od tisuću, iako su mnogi tek puste proceduralno generirane kamene lopte, no na masi njih nas očekuju detaljno dizajnirana naselja i hrpa likova s kojima možemo pričati i koji će nam davati kojekakve zadatke na koje je lako izgubiti sate slobodnog vremena.

Uz lutanje po površinama planeta, na izbor nam je izgradnja vlastitih postaja u kojima možemo zaposliti radnike koji će prikupljanje resursa automatizirati, te time ubrzati naš razvoj, dok je uređivanje svemirskog broda poseban dio igre.

Osim unajmljivanja posade koja će nam putovanja olakšati svojim unikatnim bonusima, module brodova je moguće nadograđivati nebrojenim novim elementima, dok nas u svemiru očekuju surove bitke, nove misije, posjeta raznim orbitalnim postajama i koješta drugo.

Prve reakcije kritike su već vani i trenutna prosječna ocjena je 88 posto za PC izdanje iako neki opisi prilično odstupaju od nje. Tako uz čistu "stotku", Gamerblog.fr kaže kako je Starfield više epska pjesma nego igra, dok ekipa PC Gamera smatra kako je poprilična doza DNA preuzeta iz Skyrima i Fallouta ipak lošija nego u spomenutim franšizama zbog čega su igri dali "samo" 75 posto. Ipak, svi se slažu kako je ovo jedno od tehnički najboljih izdanja Bethesde s vrlo malo bugova, što je gledamo li njihove ranije uratke, pravi melem za uši. Mnogi su naime strahovali da bi zbog masivnosti Starfield mogao biti još gori od Fallouta 76 koji je bio prepun rupa, kako onih u igrivosti, tako i s tehničke strane, no autori su očito dobro usvojili lekciju i pobrinuli se da prvi dani za igrače prolaze bez previše živciranja.