Autori Warframea se odriču kontrole nad Wayfinderom i potpuno ga predaju developerima

Digital Extremes je odlučio ugasiti svoju izdavačku podružnicu i daljnji razvoj svježeg MMORPG-a Wayfinder prepustiti ekipi Airship Syndicatea, vjerojatno zbog slabog early accessa

Damir Radešić petak, 10. studenog 2023. u 14:05

Kanadski razvojni tim Digital Extremes nije novi igrač na sceni i u svojih tridesetak godina rada objavili su niz uspješnica, uključujući legendarni Unreal Tournament na kojem su pomagali Epic Gamesu, te dakako Warframe. Potonja free-to-play pucačina i nakon deset godina uživa veliki ugled, ponajprije zahvaljujući stalnim nadogradnjama i poboljšanjima koji su u spomenutom razdoblju potpuno transformirali gotovo sve njene elemente i kraj takve prakse se ne nazire.

Osim razvoja igara, Digital Extremes se nedavno upustio i u izdavačke vode koje se nisu pokazale kao najbolja odluka obzirom da je pod njihovim patronatom objavljen MMO Survived By koji je, unatoč činjenici što je bio besplatan, zbog slabog prijema kod igrača i kritike vrlo brzo ugašen, a prošle su godine najavili i suradnju s ekipom Airship Syndicatea na fantazijskom MMORPG-u Wayfinder.

Jučerašnjim priopćenjem, Digital Extremes je objavio kako gasi svoju izdavačku podružnicu zbog čega će se teška srca morati oprostiti s dosadašnjim kolegama, a u nadolazećim mjesecima će zajedno s ekipom Airshipa raditi na potpunoj tranziciji igre u ruke developera. Iako se to nigdje ne spominje, nije teško zaključiti zbog čega je došlo do ove situacije.

Naime, Wayfinder je u early accessu na Steamu zaživio prije par mjeseci, no umjesto free-to-play modela, Digital Extremes je diktirao naplatu, odnosno, da bi igrali testnu verziju igrači moraju izdvojiti dvadesetak eura. Sudeći po komentarima kojih je samo 15 tisuća i pozitivnom mišljenju samo 46 posto onih koji su igru ocijenili pozitivno, kao i svega par stotina igrača koji je još uvijek igraju, izgledno je da u Wayfinder treba uložiti masu novca da bi se doveo u kakav-takav red.

Digital Extremes se stoga odlučio držati svog Warframea koji im s DLC-ovima sasvim sigurno donosi pristojnu zaradu, a budućnost Wayfindera prepustiti originalnim autorima pred kojima je nesigurna budućnost.