Hardver

Steam Deck dobiva četiri žestoka konkurenta: MSI Claw, OneXPlayer X1, Ayaneo Flip DS i GPD WIN Mini

Damir Radešić četvrtak, 14. ožujka 2024. u 18:10

Prijenosne PC konzole nisu novost, no Valve je svojim Steam Deckom popularizirao ove igrače platforme koje pristižu u sve inovativnijim i moćnijim izdanjima

Igranje "bilo kada i bilo gdje" je dugo vremena bilo vezano uz konzole Nintenda koji se specijalizirao u tom području, no nakon pojave pametnih telefona, mislilo se kako iste ništa ne može skinuti s trona. Premda je i ranije bilo pokušaja populariziranja minijaturnih prijenosnih PC-ja namijenjenih poglavito igranju, tek je Valve svojim Steam Deckom probio led i popularizirao ove platforme koje su se nakon njega počele pojavljivati kao gljive poslije kiše. U utrku su se odmah uključili Lenovo svojim Legionom GO i primjerice Asus s moćnom konzolom ROG Ally, a sve veća ponuda prijenosnih igračaka će u narednim mjesecima biti proširena s četiri nova "igrača".

Kineski Ayaneo je već bio gost na našim stranicama i podrobnije smo ga opisali, pa ćemo samo ukratko ponoviti kako je riječ o PC konzoli koja zbog opcionalnih dodataka nalikuje na Nintendo DS. Naime, potencijalnim kupcima će tijekom travnja postati dostupna dva osnovna modela, Ayaneo Flip DS i Ayaneo Flip KB, od kojih prvi dolazi sa sekundarnim ekranom zbog čega dijeli sufiks s Nintendovom popularnom konzolom, dok drugi umjesto njega ugošćuje tipkovnicu. Dakako, igračima je na raspolaganju nekoliko varijanti svakog, a ovisno o željenom procesoru  količini memorije, cjenovno varira od 739 do 1.479 dolara.

Tvrtka MSI se također uključila u utrku sa svojom Claw platformom u tri inačice. Najjeftinija, i ujedno "najslabija", je već sada dostupna po cijeni od 699 dolara, a krasi je procesor Intel Core Ultra 5-135H uparen s Intel ARC GPU-om, 16 gigabajta memorije i brzim NVMe SSD-om od 512 gigabajta. Uz razlučivost 1920x1080 točaka, 7 inčni IPS ekran osjetljiv na dodir ima osvježavanje od 48 do 120Hz, što će uz grafičke postavke direktno utjecati na autonomiju. Prema prvim testovima, baterija u 3D naslovima uz kvalitetnije postavke traje prilično kratko, nešto više od jedan sat, dok u grafički nezahtjevnim igrama može omogućiti i do četiri sata igranja. Najskuplji model Claw A1M-050US dolazi uskoro, a za razliku od trenutno dostupnog, krasi ga procesor Intel Core Ultra 7-155H i SSD dvostrukog kapaciteta.

Ovogodišnji model GPD Win Minija je pak kombinacija minijaturnog laptopa i igrače konzole opremljena ekranom iste razlučivosti kao i MSI Claw. Iako ne djeluje toliko impresivno kao ostali novi modeli, neki će ga smatrati zanimljivim upravo zbog kombinacije tipkovnice, kontrolera i touchpada, kao i malih dimenzija i mase 520 grama. Pogonjen AMD-ovim procesorom Ryzen 7 8840U i integriranom grafikom Radeon 780M, GPD Win Mini će pružiti solidne performanse uz određene ustupke, pa je prema riječima proizvođača sposoban vrtjeti Elden Ring na srednjim postavkama na 75 FPS-a, dok će primjerice God of War na niskim postavkama i uz uključen FSR raditi na 70 FPS-a što nije nimalo loše. Prema planu, prve isporuke kreću već idući mjesec, a detalje o modelima i cijenama potražite ovdje.

Nasljednik OneXPlayera Mini Pro koji se pojavio prije tri godine će mnogima biti zanimljiv zbog unikatnog "3 u 1" dizajna kojim se uz opcionalne dodatke OneXPlayer X1 može transformirati u laptop, tablet ili pak prijenosnu konzolu. U najmoćnijoj izvedbi, OneXPlayer X1 dolazi s procesorom Intel Ultra 155H, čak 64 gigabajta memorije i četiri terabajtnim SSD-om, dok bi baterija trebala osigurati do osam sati rada. Namjerno kažemo rada, jer bez obzira na impresivan hardver, valja imati na umu da je ekran veličine 10,95 inča uz 2560x1600 razlučivost i osvježavanje 120Hz, pa je čak i uz kresanje grafičkih postavki upitno koliko će izdržati prilikom igranja zahtjevnijih naslova. Spomenuti model se prodaje po cijeni od 1.499 dolara, a za one koji žele više, na raspolaganju je i opcionalna eksterna grafička kartica AMD Radeon RX 7600M XT koja se krije iza dodatka OneXGPU, pa ukoliko budžet nije problem, za takav paket pripremite 2.149 dolara uz napomenu kako isporuka za sve modele kreće krajem ovog mjeseca.