Hardver vezan uz internetski servis – Magic Leap One prestaje s radom

Jedan od prvih AR naglavnika, skup, ali zato i slabo popularan među korisnicima, Magic Leap One, prestaje s radom nakon 2024. jer će internetski servis na koji se logira prestati s radom, pa od AR naglavnika ovaj postaje elektronički otpad ili u najboljem slučaju pritiskivač za papir

Drago Galić subota, 9. rujna 2023. u 09:13

Kako je loša ideja obavezno uparivanje VR/AR naglavnika s online servisom (ili bilo kojeg drugog hardvera) da bi ovaj uopće mogao raditi, što je također slučaj Mete/Facebooka i njihovih Oculusa, pokazuje primjer Magic Leapa One, AR naglavnika iz prve generacije koji se s Microsoftovim HoloLensom natjecao za pažnju korisnika, a izašao je 2018.

Kao i HoloLens, nije imao širi tržišni uspjeh dijelom zbog cijene od 2.300 dolara, a dijelom zbog tehnologije AR naglavnika koja se i u Microsoftovom i u Magic Leapovom slučaju pokazala neinspirativnom. Korisnici su se žalili da im je ovako navodno poboljšana stvarnost zapravo lošija od obične stvarnosti. Kut gledanja iz ovih naglavnika neprirodno je malen, naglavnici su previše nespretni za cjelodnevno nošenje i sama korist od kontinuiranog prikaza podataka o predmetima u vidnom polju nije se pokazala krucijalnom za stvarne svakodnevne poslove.

Usprkos tome, nešto korisnika i developera koji su kupili Magic Leap One (prošle godine je izašao i Magic Leap 2, još skuplji – 3.300 dolara, iako njemu za sada ne prijeti gašenje) sada je obaviješteno da nakon 2024. godine - njihov uređaj prestaje s radom.

Razlog je, rekli bismo narodski - prilično idiotski – firmware uređaja se kod startanja mora logirati na Magic Leapov internetski servis da bi uopće prošao POST proceduru, a tek nakon toga ga je moguće koristiti. Kako ovaj servis određen za gašenje, nakon 2024. se ovi uređaji neće imati gdje prijaviti i neće moći započeti s radom.

Navodno problem nije u hardveru ili OS-u uređaja, već se radi o sigurnosnoj proceduri na razini firmwarea – da bi ga se startalo, svaki uređaj se preko firmwarea prijavljuje na servis sa svojim jedinstvenim serijskim brojem hardvera i ovo nije moguće zaobići jer se image OS-a generira pri svakom logiranju na servere prema ovom broju. Nema servera, nema OS-a, nema Magic Leapa 1, nema 2.300 dolara…

Možda u ovoj priči ima negdje pouka i za Metu i njihove uređaje, ali nismo sigurni da će je uočiti…