Hakeri ukrali i objavili Microsoftov izvorni kod za Bing i Cortanu

Hakerska skupina Lapsus$ ovoga je vikenda upala u Microsoftove sustave i odande ukrala veću količinu podataka. Nedugo zatim isti su pušteni u javnost putem torrenta

Sandro Vrbanus utorak, 22. ožujka 2022. u 12:58

Misteriozna hakerska skupina Lapsus$ ponovno je napala. Nakon što su prošloga mjeseca ukrali podatke sa servera Nvidije, Samsunga, Ubisofta i Vodafonea, sada su pogodili i nešto veću metu – Microsoft. U slučaju Nvidije, bila je riječ o krađi privatnih podataka o zaposlenicima i ponešto poslovnih tajni, Samsungu je bio ukraden izvorni kod vezan za mobitele linije Galaxy, a sličnu su štetu bili pretrpjeli i Ubisoft i Vodafone.

Kad je riječ o napadu na Microsoft, on je navodno izveden protekloga vikenda, a s internih DevOps poslužitelja ukradeno je oko 37 gigabajta podataka – ponovno izvornoga koda, vezanoga za web, mobilne i cloud projekte kao što su tražilica Bing, Bing Maps ili virtualna asistentica Cortana. Ukupno je na ovaj način kompromitirano oko 250 Microsoftovih projekata.

Podaci završili na torrentima

Nedugo zatim, u noći s ponedjeljka na utorak, hakeri skupine Lapsus$ putem torrenta su u javnost pustili 9 gigabajta "težak" ZIP dokument u kojem se nalaze svi Microsoftu ukradeni podaci. Budući da su podaci tako brzo dospjeli u javnost, očito je da Microsoft nije popustio ucjenama kojima se ova skupina služi kako bi naplatila svoje hakerske uspjehe.

Dio ukradenih podataka
Dio ukradenih podataka

Ono što su nezavisni istraživači, međutim, otkrili, jest da Lapsus$ vrlo vjerojatno do podataka dolazi putem kompromitiranih pojedinaca iz samih kompanija. Na Internetu se, naime, mogu naći njihovi "oglasi" u kojima pozivaju zaposlenike telekomunikacijskih, softverskih i ostalih velikih kompanija da im se jave i postanu "insajderi" koji će omogućiti upad u sustave.

Iz Microsofta su za sada objavili samo kako incident istražuju te da u ukradenim podacima, prema onome što je poznato, nema privatnih podataka njihovih korisnika.