Canon PowerShot PX - PTZ kamera u ulozi fotoaparata

Canon PowerShot PX na prvu podsjeća na kućnu PTZ kameru za videonadzor, no u Canonu svoj novi proizvod prezentiraju kao napredni autonomni fotoaparat koji omogućava da se na snimljenim fotografijama po prvi put jasno vidi i sam fotograf

Stjepan Bilić ponedjeljak, 8. studenog 2021. u 13:20

Canonova PowerShot PX kamera na prvu uvelike podsjeća na PTZ kameru za videonadzor kakve se mogu često vidjeti po domovima, poslovnim i drugim prostorima. No, oni ju ne vide kao takvu već kao – pametni fotoaparat koji će fotografiranje u krugu obitelji podići na viši nivo.

Iz Canona navode kako PowerShot PX na jednostavan način omogućava da se na snimljenim fotografijama konačno vidi i sam fotograf. Dosadašnji način snimanja fotografija unutar obitelji često je zahtijevao da netko dobrovoljno izostane s fotografije ili ako je baš želio biti dio nje – uključivanje timera i potom brzinsko zauzimanje poze što i nije svaki put uspijevalo iz prve. Drugi problem takvih fotografija je što nisu snimljene u trenutku, već su namještene, a zbog čega nije moguće vidjeti prirodne izraze lica snimljenih.

PowerShot PX stoga nakon početnog podešavanja i uključivanja sve ostalo odrađuje sam. Kao što se može vidjeti iz priloženog videa, dovoljno je PowerShot PX postaviti na željeno mjesto, prilagoditi kut snimanja i on će dalje sam snimati video ili fotografije. Podržava inteligentno prepoznavanje lica i automatsko pretraživanje subjekata kako bi osobe uvijek bile unutar kadra. Opremljen je s objektivom žarišne duljine 19-57 mm sa zumiranjem (3x optičko, 4x digitalno) kojeg je moguće pomicati (340˚) i naginjati (110˚). CMOS senzor 1/2,3 snima fotografije od 11,7 MP i FHD videozapise u MP4 formatu i 60p.

Zahvaljujući ugrađenoj litij-ionskoj bateriji energetski je neovisan te ga se može koristiti bilo gdje. Ovisno o načinju snimanja autonomija s jednim punjenjem je između dva i pet sati. Za punjenje baterije koristi USB-C priključak. Podržava i Wi-Fi preko kojeg se može spojiti s drugim pametnim uređajima. Ako se uređaj koristi zajedno s pametnim telefonom (Android i iOS) aplikacija Connect (za Mini PTZ Cam) može korisniku preporučiti koje su snimljene fotografije i videozapisi najbolji pri čemu ih ujedno i razvrstava na uspješne i manje uspješne snimke. Osim putem mobilne aplikacije

PowerShot PX podržava i rad s glasovnim naredbama. Dovoljno je izgovoriti „Hello Pixie, take a picture“. Korisnici koji na svojim računalima imaju instalirane Windowse 10 PowerShot PX mogu iskoristiti i kao web kameru uz pomoć aplikacije Wireless Webcam Utility za Mini PTZ Cam.

Uređaj dolazi u dvije bolje – crnoj ili bijeloj. Dimenzije uređaja su 56,4 x 81,9 milimetara, a masa oko 170 grama. Cijena na europskom tržištu iznosi 499,99 eura.