Nisam shvatio, klasični crtični barkod se u potpunosti ukida? Ako je tako onda već vidim blaganice, skladištare i one koji su zaduženi za inventure kako plaču. Sada s ovako jednostavnim barkodovima veliki je problem očitanja ako je malo valovita ili zaobljena podloga/naljepnica s barkodom, bez obzira koliko je kvalitetan barkod čitač, vjerojatno ste i sami zapeli na blagajnama trgovina dok se teta blagajnica borila s barkodom da bi ga mogla očitati. Mogu si misliti koje će to veselje biti s bilo kakvim kompliciranijim načinom izrade barkoda.
Svijet se sprema za novu generaciju barkoda
- poruka: 11
- |
- čitano: 24.265
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Slazem se s Thinkerom. A da ne govorimo o tome da kad maknes brojke, sto ce blagajnice moci ukucati na POS terminalu? Evo vec vidim kaos u nastanku.
No, bitno da meni uz pastetu ostane zabiljezen program vjernosti i skupljanje nagrada... uopce se ne radi o planiranom pracenju tko/sto/gdje/kada/kako, pa se zato nagovara svih da budu clanovi raznih kartica (cemu sve to?), te da jos k tome i placas karticom. Uvijek cash. Svaki mjesec, za sve potrebe placanja u trgovinama (osim malo online ili ako nemam novaca sa sobom pa platim Apple Pay) podizem dovoljno gotovine i iskljucivo tako kupujem. Zasto otkrivati i omogucavati pracenje svojih navika? Za vjezbanje socijalnog kreditnog bodovlja? Ne hvala.
P.S. Za onaj ducan za koji imam karticu lojalnosti (Spar Slovenija) imam online ispunjen obrazac s potpuno fake podacima. Meni je bitno da dobijem 10% popusta petkom i subotom na cjelokupan iznos kad odem 1-2x mjesecno, pokrije mi malo vise od troska benzina, taman.
GTIN (global trade item number - onaj broj koji ide uz barkod) će i dalje biti ispisan brojkama.
Pretpostavljam da će u razdoblju tranzicije proizvodi imati oba koda (crtični i quick response) jer vjerojatno nemaju sve blagajne softversku podršku za QR.
Kod bi mogao sadržavati podatke o alergenima zbog sigurnosti ali i točnijem porijeklu ili sadržaju šećera zbog oporezivanja, jer veći trošak za potrošača je garantirani ishod svih promijena.
Kod bi mogao sadržavati podatke o alergenima zbog sigurnosti ali i točnijem porijeklu ili sadržaju šećera zbog oporezivanja, jer veći trošak za potrošača je garantirani ishod svih promijena.
Tako je. Nema sanse da ce opca populacija imati ikakve koristi, osim novih nameta "za njihovo bolje". Iz nebuloznih razloga i laznog dusebriznistva u EU sad mozemo kupiti samo Pepsi s metalnim aftertasteom, jer je secer ogromno veliko zlo, ali zato aspartami i slicne kemije nisu uopce. A tko ne zeli taj Pepsi jer ima (malo) secera moze uzeti i Pepsi Max bez secera, al isto s aspartamom i acesulfamom i pi-darijama. Prekrasno, hvala EU!
P.S. Ne radi se samo o Pepsi, cca 70% napitaka na HR policama, bilo da su sokovi ili sirupi (ili praskasti ready-to-go) imaju neko od alternativnih sladila: cak i Cedevita (al samo ona u bocici, Cedevita u prahu "za kod kuce" je cisti secer, bolesno sve skupa).
Nisam shvatio, klasični crtični barkod se u potpunosti ukida?
Citat iz linkanog dokumenta: Beginning in 2027, industry will be ready to accept an advanced data carrier at POS and brand owners will have the option of removing the UPC-A barcode.
Dakle od 2027 proizviđaći imaju mogućnost zamjeniti klasični crtični barkod ako žele. Ne moraju. Ne ukida sa. Ostaje koliko treba. I smije ostati kao jedini strojno čitljivi kod na proizvodu, ukoliko to zadovoljava potrebe.
Hardverski izazov: barkod je mogao pročitati jeftini laserski čitač, za 2d kodove treba kamera.
Softverski izazov: jedan proizvod će imati više kodova (pogotovo u prijelaznom periodu). Kad prođu dvije večice čipsa, blagajna skenira četiri koda za isti čips.
Nisam shvatio, klasični crtični barkod se u potpunosti ukida? Ako je tako onda već vidim blaganice, skladištare i one koji su zaduženi za inventure kako plaču. Sada s ovako jednostavnim barkodovima veliki je problem očitanja ako je malo valovita ili zaobljena podloga/naljepnica s barkodom, bez obzira koliko je kvalitetan barkod čitač, vjerojatno ste i sami zapeli na blagajnama trgovina dok se teta blagajnica borila s barkodom da bi ga mogla očitati. Mogu si misliti koje će to veselje biti s bilo kakvim kompliciranijim načinom izrade barkoda.
Čini se da je potrebno educirati ljude o prednostima novih barkodova i kako se pravilno koriste. Novi barkodovi mogu donijeti značajne prednosti, poput veće brzine i preciznosti očitanja, ali zahtijevaju neka prilagođavanja u procesima.
Osim toga, razvijaju se i novi alati koji pomažu u očitanju barkodova s valovitih ili zaobljenih površina, pa bi se i to moglo uzeti u obzir. Sve u svemu, vrijeme će pokazati kako će se ove promjene odraziti na industriju, ali važno je ostati otvoren za nove tehnologije i prilagoditi se novim uvjetima rada.
Ono sto bi bilo kljucno u toj prici je standardizacija koja ce ponovno ili izostati ili biti ofrlje implementirana.
https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-clanaka-bughr/protiv-greenwashinga-proizvodaci-eu-morati-p/293802.aspx?page=0&jumpto=6611296&sort=asc&view=flat