Tehnologija iz davnina

poruka: 1
|
čitano: 11.834
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tehnologija iz davnina".
11 godina
offline
Tehnologija iz davnina

 Super članak s kojim se apsolutno slažem. Sve je na kraju sažeto u jednoj rečenici.

Ipak, postavio bih pitanje: tko je kriv za takvo stanje - proizvođači ili kupci? Mislim da je odgovor očit. Proizvođači dizajniraju aute (i sve druge stvari) prvenstveno  prema željama kupaca. Da kupci nisu pohrlili kupovati aute s dodirnim ekranima, proizvođači bi od toga odustali, ili bi smanjili na najmanju mjeru. Kada bi kupci kupovali samo aute koji (još) imaju fizičke tipke i prekidače (bar za osnovne funkcije), proizvođači bi nastojali zadržati ih u svakom modelu. Ali, naravno, kupci se žele pohvaliti kako imaju najnoviji auto s puno, što većih ekrana i nije im uopće bitno koliko je to praktično.

Uzgred, gledanje u ekran i tapkanje po njemu (uz poduže negledanje ceste) opasnije je nego držanje mobitela na uhu i telefoniranje. Zašto se onda s pojavom dodirnih ekrana u autu nije odustalo od zabrane telefoniranja mobitelom? Naravno, zato što se tapkanje po ekranu i skretanje pogleda s ceste ne može kontrolirati, pa prema tome ni kažnjavati. 

Slična stvar dogodila se i s onim crnim plastičnim odbojnicima koji su štitili auto od manjih udaraca, oštećenje i ogrebotina. Kupci su prvo poludili za takvim odbojnicima lakiranim u boju karoserije (što je besmislica samo po sebi), a onda su prihvatili i potpuni izostanak izraženih odbojnika, što su proizvođači objeručke prihvatili. A to što se sada na karosriji vidi svaka i najmanja ogrebotina (koje najviše nastaju kod parkiranja) i trag udara kamenčića i što popravak takvih "odbojnika" košta besmisleno puno, to kupcima uopće nije važno. 

Mogao bih navesti još puno takvih primjera, ali spomenut ću samo tzv. trčeće ili dinamičke žmigavce, koji jesu atraktivni, ali potpuno nepotrebni, pa često djeluju i zbunjujuće, a to je opet napravljeno samo u cilju privlačenja kupaca.

Ipak, još uvijek postoje moderni (i vrlo rijetki) auti koji imaju i fizičke prekidače i tipke, kao i izraženije (čak i crne) odbojnike (iako ne znam po kojoj logici je to u glavnom samo straga). 

Dodao bih još nešto što mi je neobjašnjivo koliko je nepraktično. Radi se o PC kućištima. Nekad su prednji konektori i tipka za uključenje i resetiranje bili normalno smješteni s prednje strane, Sada se nalaze na gornjoj strani kućišta što je vrlo nepraktično, kad kućište stoji na stolu, jer svaki put treba ustajati da bi se nešto lako utaknulo u konektor. Osim toga, na toj poziciji u konektore najlakše upada prašina, na to mjesto na kućištu ne može se ništa odložiti, utaknuti kabeli štrče i savijaju se prema dolje, signalne ledice za uključenje i rad diska se praktično ne vide (ako ih uopće ima), ukratko, to je najgore mjesto za konektore i tipke, a i estetski je ljepše kad je sve s prednje strane. Netko će reći da je bolje s gornje strane kad se PC drži na podu, ali kućišta nije dobro držati na podu (zbog prašine), a i današnja kućišta su estetski toliko dotjerana, da ih je šteta držati izvan pogleda, naročito ako imaju staklene bokove. 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.4.2023 21:42 (Pancho2012).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice