Zagrebački FER postaje niskougljični fakultet uz još jednu solarnu elektranu i baterijski sustav

Predstavljen je projekt SOLAR FER, u sklopu kojeg će zagrabački FER, s novom solarnom elektranom i nakon obnove biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus utorak, 4. srpnja 2023. u 12:10

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) pokrenut je novi projekt izgradnje solarne elektrane i baterijskog spremnika, a planovi i ciljevi predstavljeni su na početnoj konferenciji, održanoj u ponedjeljak, 3. srpnja 2023., u prostorijama fakulteta.

Projekt ''Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 11'', skraćenog naziva SOLAR FER, ukupne vrijednosti 815.000 eura financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000 eura bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene".

Lokalna proizvodnja preko 50% potrebne energije

FER je godinama znanstveno, nastavno i stručno orijentiran na održivosti, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. To pokazuje nastavnim programom, a i Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji provodi zajedno za zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Znanstvenu i stručnu izvrsnost u posljednje tri godine FER-ovci su nadogradili nizom investicija: od nove solarne elektrane (druge na krovu FER-a), niza baterijskih spremnika, sustavom upravljanja potrošnjom energije te punionicom za električna vozila. Novim projektom podižu to na novu razinu. Solarna elektrana od 600 kW i baterijski spremnik omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju više od 50% ukupnih energetskih potreba FER-a.

"Fakultet elektrotehnike i računarstva u svojim dokumentima vizije i misije ima utkanu orijentiranost na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije; Fakultet već niz godina aktivno radi na svim ovim aspektima i to ne samo kroz nastavni, znanstveni i stručni rad, već kroz zahvate i infrastrukturne investicije. Novim projektom solarne elektrane od čak 600 kW radimo veliki korak upravo u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj, na što smo iznimno ponosni", poručio je Stjepan Bogdan, prodekan za istraživanje i inovacije i istaknuo kako je ovo samo jedan u nizu projekata koje Fakultet priprema kako bi pokazao da "živi ono što uči".

Tomislav Capuder, voditelj FER projekta
Tomislav Capuder, voditelj FER projekta

"Već dulji niz godina na Fakultetu tražimo modele i načine kako bi potrošnja energije dolazila u što većem postotku iz obnovljivih izvora. Dosadašnje dvije postojeće solarne elektrane, baterijski sustavi, upravljiva potrošnja toplinskom i rashladnom energijom te punionice za električna vozila ovim projektom dobivaju potpuno novu dimenziju i značaj. Nova solarna elektrana i pripadni baterijski spremnik omogućit će Fakultetu značajnu lokalnu proizvodnju potrošene energije, ali i omogućiti neke nove nastavne i istraživačke smjerove u našem radu. Zahvaljujemo se vladama Islanda, Lihtenštajna i Norveške koje su kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) pomogle u realizaciji ovog za FER značajnog infrastrukturnog projekta", poručio je Tomislav Capuder, voditelj FER-ovog projekta.

Na FER-u  ističu da bi bili zadovoljniji i ponosniji da su ovakav projekt mogli prezentirati prije barem pet godina, ali vjeruju da ovaj primjer treba slijediti kao primjer dobre prakse kako u nasljeđe ostaviti energetski zelenu i učinkovitu Hrvatsku.