Država daje 95 milijuna kuna poticaja za obnovljive izvore energije za obiteljske kuće

FZOEU je objavio dva javna poziva, za sufinanciranje sustava obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama te za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. rujna 2022. u 06:00

Upravo u razdoblju u kojem nam se energetska budućnost čini neizvjesnom, svi energenti poskupljuju, a nekima se predviđa i nestašica, dolazi novi natječaj za poticanje ugradnje solarnih panela, dizalica topline i ostalih vidova korištenja obnovljivih izvora energije na obiteljskim kućama. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio dva nova javna poziva za građane, ukupno vrijedna 195 milijuna kuna. Prvi se odnosi na sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, dok je drugi rezerviran isključivo za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu.

Solari, dizalice i peći

U okviru prvog poziva, sufinanciranje je moguće dobiti za instalaciju fotonaponskih elektrana, ali i za sustave grijanja i/ili pripreme potrošne tople vode, u koje su uključeni sunčani toplinski kolektori, dizalice topline ili peći na pelete. Za ovakve projekte, građanima je, ovisno o lokaciji, dostupno do 40%, do 60% ili do 80% prihvatljivih troškova. Maksimalan iznos poticaja je povećan, pa sada iznosi 128 tisuća kuna. Jedan od uvjeta za dodjelu je da kuća ima energetski razred C ili bolji u kontinentalnoj, odnosno B ili bolji u primorskoj Hrvatskoj.

Ovaj je poziv vrijedan 95 milijuna kuna i otvoren je ovoga tjedna. No, s obzirom da je potrebno određeno vrijeme za pripremu dokumentacije za prijavu, sa zaprimanjem zahtjeva Fond će započeti tek 15. studenoga. Poziv će biti otvoren do kraja godine, zaključno s 31. prosincem ove godine, a svi zainteresirani će svoje zahtjeve moći dostaviti isključivo poštom, kažu iz Fonda.

Oba javna poziva namijenjena su prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. Definicija obiteljske kuće podrazumijeva da je riječ o građevini koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim dokazuje zakonitost, u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koja ima najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

S obzirom da će na solarne panele, one za proizvodnju struje kao i zagrijavanje vode ili dogrijavanje životnog prostora biti ukinut PDV, vrlo je vjerojatno kako će sva dostupna sredstva u obliku poticaja vrlo brzo biti razgrabljena. Očekuje se tako duže čekanje na dobavu i instalaciju sustava, pa je svakako potrebno što prije krenuti s pribavljanjem potrebne dokumentacije.

Država vam može financijski pomoći s do 80% u instalaciji solara, PDV platiti nećete, a najviše možete dobiti 128.000 kuna
Država vam može financijski pomoći s do 80% u instalaciji solara, PDV platiti nećete, a najviše možete dobiti 128.000 kuna

Priprema se i HEP ODS

Jedno od uskih grla mogla bi biti i "papirologija" koju je potrebno odraditi preko HEP ODS-a. Kako se već neko vrijeme govori o tome da njima u pravilu treba daleko više od propisanih 15 dana za obradu zahtjeva, pitali smo ih kako se namjeravaju pripremiti na očekivanu navalu novih zahtjeva, nakon ukidanja PDV-a i objave Javnog poziva Fonda. Evo što su nam iz HEP-a odgovorili:

"Velik interes građana, pa time i enormno povećanje broja zahtjeva za priključenjem, rezultat je aktualne energetske krize i rasta cijena energije i energenata te poreznih olakšica na nabavu i ugradnju fotonaponskih panela. Povećani interes, kako građana, tako i tvrtki, bilježi se u čitavoj Europskoj uniji. Takvo povećanje obima posla HEP ODS nije mogao planirati, a što je utjecalo na rokove rješavanja zaprimljenih zahtjeva za priključenje, odnosno prekoračenje zakonskog roka za izdavanje obavijesti od 15 dana, od uredno podnesenog zahtjeva.

Napominjemo da se rokovi u pojedinim slučajevima znaju produljiti i zbog nepotpune predane dokumentacije uz zahtjev za priključenje. Unatoč velikom pritisku, HEP ODS sve zahtjeve korisnika nastoji riješiti u najkraćem mogućem roku. Intenzivno se radi na ubrzanom rješavanju neriješenih predmeta i skraćivanju rokova realizacije budućih zahtjeva". Napominju i kako su u prvih šest mjeseci ove godine ukupno obradili čak 600% više zahtjeva nego u istom razdoblju lani.

Više o tome kako doći do vlastite kućne solarne elektrane, dizalice topline ili solarnog grijanja, provjerite u našoj temi broja iz travnja ove godine.