U Zadru održana Ljetna škola tehničke kulture

Ljetna škola tehničkih aktivnosti je jedinstvena škola tog tipa u Republici Hrvatskoj jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima tehničke kulture

Bug.hr subota, 30. srpnja 2022. u 03:25

Radionice se održavaju u skupinama do 15 polaznika u kojima je omogućen individualni rad, a način rada je prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju, a sve to u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Osim roditelja, koji uključivanjem djece u Ljetnu školu tehničkih aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture ulažu u kontinuitet i kvalitetu njihovoga tehničkog odgoja i obrazovanja, održavanje Ljetne škole svake godine podržavaju i županijske i gradske zajednice te društva pedagoga tehničke kulture i jedinice lokalne samouprave koje izdvajaju sredstva za istaknute pojedince u području tehničke kulture. Programi Ljetne škole ostvaruju se izradom projektnih zadataka.

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira Ljetnu školu tehničkih aktivnosti od 2008. godine.

Osnovnoškolski program uključuje višednevne radionice u kojima učenici kroz različita područja tehničke kulture (modelarstvo, konstruktorstvo, elektronika, elektrotehnika, robotika, automatika…) i različite informatičke i kreativne programe izrađuju tehničku tvorevinu te ukrasne i uporabne predmete.

Višednevna škola, koja je održana u Zadru, završila je 24. srpnja 2022. godine.

Projektni zadaci izrade tehničkih tvorevina obuhvatili su pet područja tehničke kulture: modelarstvo, elektrotehniku, tehnologiju 3D ispisa, robotičke konstrukcije i automatiku.

Tehničke tvorevine koje su učenici izradili jesu: Marsov rover – model tehničke tvorevine od šperploče, pleksiglasa i dijelova izrađenih na 3D pisaču, upravljan mikroupravljačkim sklopom, stolni sat od šperploče ukrašen tehnikom kaširanja, elektronička značka i privjesak za ključeve izrađen tehnologijom 3D ispisa.