Najbolja svjetska besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji od sada i na hrvatskom

Hrvatska je prva zemlja u regiji u kojoj je, zahvaljujući udruzi CroAI, dostupna potpuno besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji Elements of AI, koja studentima donosi 2 ECTS boda

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. studenog 2020. u 19:17

U Zagrebu je danas predstavljen projekt "Elements of AI", najbolji tečaj računalnih znanosti na svijetu koji polaznicima omogućuje svladavanje osnova o umjetnoj inteligenciji, koji je od sada lokaliziran na hrvatski jezik. Ovaj edukativni projekt nastao je prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. Za sudjelovanje u edukacijskom programu, potpuno besplatnome za polaznike, nije potrebno nikakvo predznanje o umjetnoj inteligenciji.

Hrvatska je prva zemlja u regiji koja je prevela tečaj i učinila ga dostupnim svim građanima, a nositelj projekta je Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI. "Ponosni smo što je Hrvatska među prvih 5 zemalja koje lansiraju projekt na svom jeziku. Razumjeti svijet oko sebe bez da razumijete umjetnu inteligenciju više neće biti moguće. Uključite se na vrijeme, ovo je vaša prilika", poručio je ovom prigodom Mislav Malenica, predsjednik udruge.

25 sati je dovoljno za osnove

Elements of AI sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje je u prosjeku potrebno izdvojiti 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva predznanje u području matematike i programiranja. Upravo je zbog toga razumljiv i namijenjen svima, od školaraca do odraslih. Polaznici će svladavanjem tečaja bolje razumjeti osnovne pojmove, razviti kritičko razmišljanje o AI novitetima, razumjeti gdje se i na koji način umjetna inteligencija danas koristi, ali i moći objasniti kako AI omogućava funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa.

Tečaj je namijenjen svima zainteresiranima, a sve što je potrebno za sudjelovanje su slobodno vrijeme i dobra volja. Projekt podržava i Sveučilište u Zagrebu, čiji će studenti za završenu edukaciju dobiti 2 ECTS boda. Za više detalja i prijavu na tečaj Elements of AI posjetite njegovu službenu web stranicu.

Projekt "Elements of AI" naišao je na veliku podršku u hrvatskoj tech zajednici i među predstavnicima kompanija. Mate Rimac i Damir Sabol predvode veliku listu hrvatski tech lidera koji su oduševljeni projektom i ističu važnost demokratizacije znanja o umjetnoj inteligenciji, čije bi nam razumijevanje trebalo omogućiti brži rast i razvoj.