Zajednice na Redditu pokrenule alternativne oblike prosvjeda

Iako je prosvjed prvotno planiran da traje samo 48 sati mnogi subredditi su odlučili ostati zaključani na neodređeno vrijeme zbog čega se na njihove moderatore dogodio pritisak od strane Reddita

Tomislav Stanković ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u 21:09
📷 Image: Brett Jordan, Pexels
Image: Brett Jordan, Pexels

S obzirom da Reddit nema u planu izaći u susret korisnicima kada je u pitanju naplaćivanje API-ja brojni subredditi i njihovi moderatori planirali su na nedodređeno vrijeme nastaviti prosvjed tj. držati svoje subreddite zaključanima.

Iako direktor Reddita Steve Huffman tvrdi da prosvjed ne utječe na ovu društvenu mrežu čini se da ipak nije tako, barem ako je suditi prema poruci koju su dobili moderatori, a u kojoj se spominje da bi oni koji nastave držati svoje subreddite zaključanima mogli biti uklonjeni tj. zamijenjeni novima.

Time se želi reći da moderatori ovim načinom provođenja prosvjeda krše osnovna pravila Reddita, a to je pristup sadržaju.

Upravo je to razlog promjene u načinu prosvjeda. Umjesto da subredditi nastave biti zatvoreni oni će se otvoriti, ali uz određena pravila, koja znatno otežavaju njihovo korištenje. Na taj će način postojeći moderatori ipak biti u okviru službenih pravila te istovremeno nastaviti s prosvjedom.

The Verge donosi neke od primjera alternativih prosvjeda:

  • r/Shitposting zabranjuje objave sa slovom k
  • r/Wellthatsucks je sada subreddit o usisavačima
  • r/Interestingasfuck je uklonio puno svih pravila osim traženja od članova da ne krše pravila na cijelomRedditu (kao odgovor naHuffmanov zahtjev da moderatori držanjem subreddita zaključanima krše pravila Reddita)
  • r/Horny je sada "kršćanski Minecraft server."
  • r/HarryPotter sada Huffmana naziva Voldemortom