Više od 8.000 subreddita nedostupno zbog povećanja cijena API-ja

Nekoliko tisuća subreddita se prebacilo u privatni način rada kao znak prosvjeda zbog Redditove odluke da poveća cijenu pristupa API-ju zbog čega je nekoliko aplikacija trećih strana već najavilo gašenje

Tomislav Stanković srijeda, 14. lipnja 2023. u 10:55
📷 Image: Erik Mclean, Unsplash
Image: Erik Mclean, Unsplash

U tijeku je ranije najavljeno "zamračenje", a popis subreddita koji sudjeluju u prosvjedu nastavlja rasti. Trenutno ih je nedostupno više od 8.000.

Prema nekim objavama, Reddit ima više od 130.000 aktivnih subreddita prema čemu se ovih 8.000 može činiti kao zanemariv broj.

S druge strane, upravo subredditi koji sudjeluju u prosvjedu obuhvaćaju oko 2,7 milijardi korisnika što bi, ako se prosvjed nastavi, moglo drastično utjecati na angažman korisnika općenito.

Ono što je Reddit razlikovalo od drugih društvenih mreža je oslanjanje na moderatore i članove zajednica umjesto na algoritme i automatizaciju, a to bi im se sada moglo "obiti o glavu" ako nastave inzistirati na novim API pravilima tj. cijenama.

Kako će se stvari dalje odvijati tek će se vidjeti. Strasti nije uspio smiriti niti direktor Reddita Steve Huffman koji je ranije ovog tjedna održao AMA tijekom kojega je uspravo suprotno, donio više štete nego koristi.