Trump pomoću tužbe želi nazad na Twitter

Donald Trump svim se snagama pokušava domoći svog računa na Twitteru @RealDonaldTrump, koji je u trenutku zabrane imao 88 milijuna pratitelja

Matej Markovinović ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 15:45

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, trajno je onemogućen pristup Twitteru još od početka ove godine, zahvaljujući njegovim objavama koje su proglašene kontroverznim.

Budući da je Trump nekada bio vjerni twitteraš, prošloga je tjedna na Floridi podnio i tužbu tražeći od Twittera da mu opet omoguće pristup mreži, jer, kako tvrdi, zabrana pristupa krši prvi amandman američkog Ustava i zakon Floride o društvenim medijima – koji još nije stupio na snagu.  

Naime, bivši američki predsjednik tvrdi u tužbi da ga Twitter, „prisiljen od strane članova Kongresa SAD-a“, cenzurira, navodeći da tvrtka „ostvaruje stupanj moći i kontrole nad političkom diskursom u zemlji koji je nemjerljiv, povijesno bez presedana i duboko opasan za pokretanje demokratske rasprave“.

Trump kaže da je njegov račun na Twitteru „postao važan izvor vijesti i informacija o državnim poslovima“ te da je bio „digitalna gradska vijećnica“. Podsjetimo, bivši je američki predsjednik na platformi često kritizirao političke neprijatelje, objavljivao političke i kadrovske odluke te je širio sumnje u točnost izbornih rezultata.

Kao jedno od oružja, Trump se poziva i na Floridin zakon o društvenim medijima, koji zabranjuje platformama da „svjesno“ onemogućuju pristup političarima te zahtijeva da dosljedno primjenjuje zabrane vezane uz cenzuru, što, prema Trumpovim tvrdnjama, Twitter nije radio.

Valja istaknuti da je guverner Floride Ron DeSantis potpisao zakon u svibnju, ali ga je savezni sudac blokirao u srpnju prije nego što je stupio na snagu, zbog čega je pokrenuta žalba od strane uprave, prenosi The Verge.