Online prosvjed uzrokovao, privremen, pad prometa na Redditu

Ostaje za vidjeti hoće li ovaj prosvjed značajno utjecati na Reddit ili će biti samo još jedan kontroverzni trenutak u povijesti platforme

Tomislav Stanković četvrtak, 29. lipnja 2023. u 20:18
📷 Image: Pixabay
Image: Pixabay

Pojavom Chat GPT-a i drugih generativnih modela pokretanih umjetnom inteligencijom koji Reddit i slične društvene mreže koriste kao farmu podataka za svoje servise pojavila se potreba i želja tih društvenih mreža da tome stanu na kraj.

Nakon što je Twitter odlučio naplatiti pristup svojim podacima isto je ubrzo najavio i Reddit.

Nije dugo trebalo do prvih reakcija Reddit zajednica. Više tisuća subreddita bilo je zaključano od 12. do 14.06. kao znak prosvjeda zbog novog modela naplate pristupa Reddit API-ju.

Kasnije su moderatori prešli na alternativne oblike prosvjeda zbog prijetnji od strane Reddit vodstva da će biti smijenjeni ako ne otvore pristup svojim subredditima.

Smanjen angažman korisnika

Kao direktna posljedica zaključavanja tolikog broja zajednica došlo je do pada prometa pri čemu je dnevni promet pao za oko 7% dok je količina vremena kojeg korisnici provedu na Redditu pala za 16%, prenosi TechCrunch prema podacima Similarweba.

Konkretno, vrijeme provedeno na Redditu palo je na oko 7,16 minuta u prva dva dana prosvjeda, što je pad s prosjeka od oko 8,40 minuta za druge dane prije tog razdoblja dok je dnevni promet sa prosječno 56 milijuna posjeta pao na 52 milijuna.

Najveći je pad doživjela stranica namijenjena oglašivačima ads.reddit.com čiji su se posjeti smanjili za oko 20% u razdoblju od 13. do 23. lipnja jer oglašivači nisu htjeli ulagati sredstva dok su prosvjedi bili u tijeku.

Ipak, prema novijim statistikama Similarweba, izgleda da je početni pad bio privremen, a kako će u konačnici utjecati na Reddit ovisi o tome koliki će dio zajednica nastaviti prosvjed.