Influenceri na udaru francuskih zakona: zbog lažiranja u zatvor

Francuski zakonodavci predlažu zatvorsku kaznu i zabranu pristupa društvenim mrežama utjecajnim osobama koje promoviraju plastičnu kirurgiju ili ne označavaju filtrirane fotografije

Mladen Smrekar subota, 1. travnja 2023. u 12:25
Novi zakon branio bi i promociju kockanja i kriptovaluta putem plaćenih partnerstva 📷 drobotdean
Novi zakon branio bi i promociju kockanja i kriptovaluta putem plaćenih partnerstva drobotdean

Francuska se ovih dana nalazi u središtu pozornosti, ne samo zbog štrajkova nezadovoljnih Francuza koji ne žele raditi do 64. godine života, što predlažu zakonodavci, nego i zbog uvođenja zakona i propisa kojima bi se u godini Olimpijskih igara u Parizu 2024. sustavom kamera pokretanih umjetnom inteligencijom nadzirali mogući sumnjivci, o čemu smo nedavno pisali u Bugu

Stroge mjere

No, to nije jedini novi zakon koji se tiče tehnologije, odnosno njene "zloporabe". Tamošnji parlamentarci odlučivat će i o zakonu koji bi dopustio primjenu strogih mjera protiv utjecajnih osoba na društvenim mrežama koje objavljuju retuširane fotografije ili promoviraju plaćena partnerstva s određenim industrijama, poput plastične kirurgije.

Novi propisi zahtijevaju da filtrirane ili retuširane fotografije ili videozapisi budu označeni kao takvi 📷 DCStudio
Novi propisi zahtijevaju da filtrirane ili retuširane fotografije ili videozapisi budu označeni kao takvi DCStudio

Francuski ministar financija Bruno Le Maire predlaže kazne za prekršitelje novih propisa, koji zahtijevaju da filtrirane ili retuširane fotografije ili videozapisi budu označeni kao takvi, kao i zabranu "svake promocije estetske kirurgije... kao dio plaćenog partnerstva". Isti zakon zabranio bi i promociju kockanja i kriptovaluta putem plaćenih partnerstava.

Zatvor, globe, zabrana pristupa

Influenceri koji prekrše ovaj zakon mogli dobiti do dvije godine zatvora i više od 30.000 eura novčane kazne. Budu li proglašeni krivima, dobit će i zabranu pristupa društvenim mrežama.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire  📷 Twitter
Francuski ministar financija Bruno Le Maire Twitter

"Ovo je prvi put u Europi da se uspostavlja potpuni okvir za regulaciju utjecajnih osoba", rekao je ministar Le Maire. "Internet nije Divlji zapad i influenceri moraju podlijegati istim pravilima koja vrijede za tradicionalne medije." 

Zabranjuje se i svaka promocije estetske kirurgije kao dio plaćenog partnerstva 📷 Master1305
Zabranjuje se i svaka promocije estetske kirurgije kao dio plaćenog partnerstva Master1305

Francuska je još 2017. pokušala donijeti sličan zakon koji je zahtijevao da sve komercijalne fotografije označavaju svako retuširanje ili uređivanje koje tijelo modela čini tanjim (ili debljim). Tadašnji ministar zdravlja rekao je da popularne slike promiču "nedostupne ideale ljepote", a ideja je bila "spriječiti anoreksiju među mladima".