U ruskom modulu ISS-a otkriven dim tijekom punjenja akumulatora

Senzori u servisnom modulu Zvezda zabilježili su prisutnost dima, a posada Međunarodne svemirske postaje osjetila je miris spaljene plastike ovoga četvrtka. Većih problema, srećom, nije bilo

Sandro Vrbanus petak, 10. rujna 2021. u 20:03

Nizu manjih problema na Međunarodnoj svemirskoj postaji, koji su se dogodili u posljednje vrijeme, pridodao se ovoga četvrtka još jedan neobičan slučaj. U ruskom servisnom modulu Zvezda, istom onom iz kojeg je prošle godine curio zrak, ovoga četvrtka pojavio se dim.

Alarm probudio posadu

Dogodilo se to oko 2 sata u noći po univerzalnom koordiniranom vremenu (UTC), prema kojem se ravna posada ISS-a. Automatski detektori dima u modulu Zvezda uključili su se za vrijeme punjenja akumulatora smještenih u ruskom segmentu postaje. U to vrijeme posada je spavala. Ruski kozmonaut Oleg Novicki prijavio je kontroli misije da je vidio i osjetio dim, a francuski astronaut Thomas Pesquet osjetio je smrad nagorene plastike i elektronike.

Posada je odmah provjerila sve elektroničke panele u blizini detektora koji se oglasio, ali nisu pronašli nikakve znakove gorenja. Kako bi razriješili situaciju, pokrenuli su sustav za interno filtriranje zraka. Kad je taj proces bio završen, vratili su se na spavanje, pišu iz ruske svemirske agencije.

Unutrašnjost modula Zvezda
Unutrašnjost modula Zvezda

Iako ovo zvuči kao da teško može biti dobar znak, iz Roscosmosa su poručili kako nikakvih većih problema nije bilo i da je posada u stanju normalno nastaviti s redovnim aktivnostima.

Tragovi starenja

Zub vremena očito je prilično nagrizao Međunarodnu svemirsku postaju, čiji su prvi segmenti stari preko 20 godina. Ruski kozmonauti nedavno su tako na svojem modulu Zora, inače najstarijem dijelu postaje, pronašli pukotine za koje je moguće da su i nepopravljive.

Modul Zvezda jedan je od starijih dijelova postaje, priključen na nju u srpnju 2000. godine. U njemu se, među ostalim, nalaze dva kreveta, kuhinja, higijenske prostorije, sanitarni čvor te bicikl za vježbanje. Strukturno je i funkcionalno središte cijelog ruskog segmenta postaje.