U hrvatskom podmorju otkriveni ostaci pet američkih bombardera iz Drugog svjetskog rata

Iako ovo nije prvo otkriće tog tipa do sada, najveći je pojedinačni pronalazak, za koji su zaslužni i hrvatski ronioci te autonomne podmornice pristigle iz SAD-a

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. prosinca 2022. u 11:46

Američka agencija Defense POW/MIA Accounting Agency, koja se bavi pronalaskom i povratkom vojnika stradalih u raznim borbama diljem svijeta natrag u SAD, surađuje na projektu Recover sa udrugama, sveučilištima i organizacijama diljem svijeta. Najnovije otkriće u sklopu tog projekta ova je Agencija objavila prije nekoliko dana, a tiče se starih američkih strateških bombardera B-24 iz doba Drugog svjetskog rata.

Identificirana tri zrakoplova

Čak pet olupina tog tipa zrakoplova pronađeno je i identificirano ovoga ljeta u hrvatskom podmorju, u blizini Visa. Najveće je to pojedinačno otkriće ovog projekta do sada, iako nije prvo tog tipa u hrvatskim vodama. Nedavno je tako potvrđeno da su uz tri pronađena zrakoplova povezane i sudbine 23 američka člana posade, koji su smatrani nestalima – a upravo razjašnjavanje sudbina vojnika je i glavni cilj projekta Recover.

Zrakoplovi tipa Consolidated B-24 Liberator bili su glavna snaga američke avijacije tijekom Drugog svjetskog rata u Europi, a tijekom rata izrađeno ih je gotovo 19 tisuća. Primjerci pronađeni nedaleko hrvatske obale bili su dijelom flote 15th Air Force, stacionirani na jugu Italije u bazi kod grada Foggie. Zadatak im je bio bombardiranje većeg dijela Europe, a u slučajevima kada su u borbama bili oštećeni ne bi se vraćali u Italiju. Umjesto toga, letjeli su uz današnju hrvatsku obalu i bili namjerno obrušavani u vode koje nisu bile pod kontrolom nacista. Neke posade preživjele su takve događaje, neke pak ne. Ovo je i razlog što je na relativno malenom području morskog dna moglo biti pronađeno više olupina.

Consolidated B-24 Liberator 📷 Lockheed Martin
Consolidated B-24 Liberator Lockheed Martin

Ronioci i podmornice

Jedan od zrakoplova otkrio je bio hrvatski ronilac Andi Marović, koji je zaslužan i za pronalaženje i vađenje na površinu nekih od dijelova, prema kojima su zrakoplovi identificirani. U cijelom projektu sudjelovali su i hrvatski arheolozi, znanstvenici i ronioci te pripadnici Oružanih snaga. Iz američkog sveučilišta Delaware, također jedne od institucija koje rade na ovom projektu, posebno su pohvalili domaćine u Jadranu kao ključne suradnike.

Pronalasci iz Hrvatske 📷 University of Delaware
Pronalasci iz Hrvatske University of Delaware

Tijekom nekoliko dana je, zahvaljujući svima uključenima, uz pomoć besposadnih podmornica pregledano oko 62 km2 podmorja. Traganje se obavljalo pomoću kamera, ali i sonara i magnetometara, koji su u stanju otkriti dublje zakopane metalne olupine. Nakon što autonomna podmornica pronađe obećavajući trag, na scenu stupaju stručni ronioci, koji provode daljnju istragu. Bombarderi su u ovom slučaju locirani na dubini od 90-ak metara, što je na rubu za sigurno zaranjanje. Nakon 80 godina pod morem, istraživači su ostali iznenađeni očuvanim, cijelim dijelovima krila, propelerima ili kućištima motora ovih zrakoplova.

Istraživači u hrvatskim vodama i njihova besposadna podmornica 📷 University of Delaware
Istraživači u hrvatskim vodama i njihova besposadna podmornica University of Delaware

"Imamo još posla"

Sveučilište Delaware razvija algoritme za autonomne podmornice, koji uz pomoć strojnog učenja mogu iz gomile podataka izdvojiti one, koji signaliziraju da bi se negdje mogla nalaziti olupina. Osim što značajno štede vrijeme pri analizi podataka i fotografija, strojni algoritmi pospješuju potragu tako što prepoznaju olupine i tamo gdje ih ljudsko oko ne bi vidjelo.

Pronalasci iz Hrvatske 📷 University of Delaware
Pronalasci iz Hrvatske University of Delaware

Projekt Recover najavljuje i povratak u Hrvatsku te nastavak istraživanja, jer vjeruju da je u našem priobalju "groblje" od 30-ak ovakvih zrakoplova. "Imamo još mnogo toga za pronaći", kažu, te napominju da će iskoristiti i znanje lokalnih ribara ili ronilaca, kako bi potragu usmjerili na neko potencijalno novo nalazište.