Sutra počinje CES 2024 uz nikad brojniju delegaciju iz Hrvatske - evo što očekivati...

Čak tri hrvatska startupa - svima dobro poznati s Idea Knckouta - nastupit će kao izlagači na najvećem svjetskom tehnološkom showu koji je spektakularniji nego ikad...

Dragan Petric ponedjeljak, 8. siječnja 2024. u 20:09

Manje od jednog dana je ostalo do službenog otvaranja vrata CES-a 2024, najvećeg, najutjecajnijeg i najspektakularnijeg tehnološkog događaja u godini, čiji organizatori - Consumer Technology Association - obilježavaju 100. godišnjucu postojanja. Kao i zadnjih petnaest godina, Bug je u Las Vegasu odakle ćemo vas izravno izvještavati, s posebnim fokusam na nikad brojniju delegaciju hrvatskih posjetitelja, ali i izlagača na sajmu. 

Consumer Technology Association ove godine slavi 100 godina postojanja
Consumer Technology Association ove godine slavi 100 godina postojanja

Konkretno, dok ovo čitate, svoje boothove na Eureka Parku, uvjerljivo najzanimljivijem dijelu CES-a, na kojem će nastupiti rekordnih 1.400 pomno probranih startupa iz cijelog svijeta, ušminkavaju predstavnici Ani Bioma, pobjednika Idea Knockouta 2023, zatim predstavnici DotYourSpot X YellowDota, trećeplasiranog tima s Idea Knockouta 2023, kao i Albert Gajšak sa svojim timom iz CircuitMessa, kojem je ovo drugi nastup na CES-u, nakon što je prije pet godina nastupio kao tadašnji pobjednik Idea Knockouta.

Dok se oni pripremaju za osvajanje američkih, ali i svjetskih investitora, partnera, distributera i pažnje najvažnijih predstavnika tech medija sa svih strana globusa, diljem Vegasa održavaju se "media days" gdje se mogu razaznati trendovi koji će dominirati ovogodšnjim, nikad većim CES-om. Konkretno, izlagački prostor ove je godine velik poput 43 nogometna stadiona, kako su rekli predstavnici CTA-ja, mislići, dakako, na američki nogomet...

Gary Shapiro, CEO Consumer Technology Associationa
Gary Shapiro, CEO Consumer Technology Associationa

Najznakovitije događanje rezervirano samo za medije je takozvani CES Unveiled koji je završen pred nekoliko sati, a gdje se moglo "osjetiti" da će sajmom dominirati - nećete vjerovati - AI tehnologija, implementirana u gotovo sve tehnološke, ali i netehnološke infustrije... "Ne pada mi na um niti jedna grana industrije koju neće drastično izmijeniti generativni AI", rekao nam je Gary Shapiro, CEO CTA-ja na druženju za predstavnike medija koji CES posjećuju više od 10 godina.

Osim umjetne inteligencije apsolutni hit tech industrije - pokazat će to ovogodišnji show u Las Vegasu - bit će longevity, odnosno osiguravanje dugovječnosti iskorištavanjem novih tehnologija, što je trend u kojeg se savršeno uklapa naš startup Ani Biome, kao i foodtech, to jest digitalna transforamcija prehrambene industrije. I u tom trendu imamo "konja za trku", fenomenalni splitski startup DotYourSpot X YellowDot. Događaju se i tektonski pomaci prema naprijed u "home security" industriji, kao i u AR/VR svijetu, očito potaknuto dolaskom Appleovog Vision Pro uređaja.

Roboti i AI dominirat će CES-om 2024
Roboti i AI dominirat će CES-om 2024

Vidjeli smo i bezboj kojekakvih robota na CES Unveiledu, čija upotreba j primjenjiva u bezbroj očekivanih i neočekivanih industrija, a ono što će svakako privlačiti pažnju i biti prenošeno u medijima diljem svijeta su prve demonstracije letećih automobila koji će od sutra "voziti zrakom" iznad Las Vegasa.

Ostanite uz Bug.hr, navijajte za "naše" - bit će ovo, očigledno, jedno od onih izdanja CES-a koje će imati izuzetan utjecaj na to kako će se industrija novih tehnologija razvijati u godini pred nama.