Sutra ka Mjesecu polijeće privatna američka misija Peregrine - prevozi i urnu autora Star Treka

ULA ovoga ponedjeljka prema Mjesecu lansira svoju novu raketu, a na njoj se nalazi i prvi američki lunarni lander još od vremena misija Apollo. No, neki su se protiv lansiranja i pobunili

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. siječnja 2024. u 12:00
Raketa Vulcan 📷 Astrobotic
Raketa Vulcan Astrobotic

Ovoga ponedjeljka bi s Cape Canaverala na Floridi trebala poletjeti prva raketa nove generacije, u vlasništvu United Launch Alliancea (ULA), Vulcan Centaur. Ona ima, ovisno o konfiguraciji i željenoj orbiti, nosivost čak i do 27 tona korisnog tereta, pogonjena je s do 6 potisnika na kruto gorivo te glavnim potisnikom koji radi na ukapljeni prirodni plin (LNG), a sa sobom nosi i tekući kisik za rad izvan Zemljine atmosfere. Duga je 61,6 metara, a najveći teretni prostor može joj biti promjera 5,4 metra i dužine 21 metar.

Prva misija Astrobotica

Nova je to raketa, čija će ovo biti prva komercijalna misija. Na njoj će lansirati privatni Mjesečev lander Peregrine, prvu svemirsku sondu koju Amerikanci žele spustiti na površinu Mjeseca nakon završetka programa Apollo. Na robotskom landeru kompanije Astrobotic surađivala je i NASA, koja je u njega ukrcala i svojih pet znanstvenih eksperimenata. Raznim senzorima, primarno spektrometrima, sonda će imati zadatak istraživati sastav tla i atmosfere, kako bismo još više doznali o uvjetima koji vladaju na našem prirodnom satelitu.

Raketa Vulcan - shema 📷 Astrobotic
Raketa Vulcan - shema Astrobotic

Sonda bi trebala sletjeti na veliku ravnicu, Sinus Viscositatis, smještenu na strani Mjeseca koja je okrenuta prema Zemlji. Tamo će u radu provesti jedan lunarni dan, odnosno 14 zemaljskih dana. Tijekom svoje misije lander će na površinu ispustiti i maleni četveronožni rover Spacebit, kojem je cilj demonstrirati tehniku robotskog "hodanja" po Mjesecu. On ima cilj prehodati najmanje desetak metara.

Peregrine lander 📷 Astrobotic
Peregrine lander Astrobotic

Premijerno lansiranje rakete Vulcan Centaur zakazano je za ponedjeljak ujutro, u 8:18 sati po hrvatskom vremenu, uz prijenos uživo na linku uz ovu vijest. Potom će sonda prvo orbitirati oko Zemlje, pa se uputiti na let do Mjeseca, ući u njegovu orbitu, a slijetanje je za sada planirano za 23. veljače.

Prijenos lansiranja: