SpaceX će u svrhe testiranja kapsule za astronaute iznad oceana uništiti raketu Falcon 9

Za ovu subotu zakazan je test putničke svemirske kapsule Crew Dragon koji treba pokazati kako bi ona reagirala u slučaju da raketa koja je nosi u orbitu zakaže pri usponu kroz atmosferu

Sandro Vrbanus subota, 18. siječnja 2020. u 06:00

Jedan od posljednjih testova koje putnička svemirska kapsula Crew Dragon kompanije SpaceX mora obaviti prije nego dobije dozvolu za prijevoz astronauta jest takozvani "in-flight abort test". On ima zadatak provjeriti spremnost sustava na otkazivanje motora ili eksploziju rakete Falcon 9 u ključnoj fazi leta prema orbiti, prilikom uspona kroz guste slojeve Zemljine atmosfere.

Ovu kapsulu SpaceX razvija već šest godina, a ove bi godine napokon njome trebala u orbitu ponijeti i prve NASA-ine astronaute. Ovotjedno testiranje pokazat će kako se Crew Dragon može katapultirati i sigurno prizemljiti u slučaju da nakon lansiranja nešto pođe po zlu.

Atraktivan test i prijenos uživo

Test je zakazan za subotu u 14 sati po hrvatskom vremenu. Raketa Falcon 9 bit će lansirana iz baze Cape Canaveral na Floridi, a odmah po prolasku kroz točku najvećeg opterećenja aerodinamičkog (Max Q) bit će pokrenut proces "samouništenja", odnosno katapultiranja putničke kapsule. Raketa će se raspasti i rasuti po Atlantskom oceanu, a Crew Dragon trebao bi nešto dalje u njega sigurno "bućnuti" zahvaljujući vlastitim raketnim motorima SuperDraco i ugrađenim padobranima.

NADOPUNA: Zbog nepovoljnih vremenskih prilika test je odgođen na 24 sata, dakle za nedjelju u 14 sati.

SpaceX se obavezao iz oceana očistiti sve dijelove rakete koji se u njemu nađu nakon ovog testa. Cijeli test bit će moguće, kao i obično, pratiti uživo putem SpaceX-ova YouTube kanala, a mogao bi biti prilično zanimljiv za gledanje.