Satelit ERS-2 preletio preko Hrvatske pa nešto kasnije pao u Tihi ocean

Večeras bismo na nebu mogli imati svjetlosni spektakl, budući da posljednje procjene govore da će europski umirovljeni satelit ERS-2 proletjeti preko naše zemlje u posljednjim minutama svojeg puta

Sandro Vrbanus srijeda, 21. veljače 2024. u 14:21

Europska svemirska agencija objavila je posljednje procjene vremena kada bi njihov umirovljeni satelit za praćenje klimatskih promjena i prirode, ERS-2, mogao pasti na Zemlju i (djelomično ili potpuno) izgorjeti u njezinoj atmosferi. Ta procjena kaže da će se to dogoditi danas u 16:41 sati po srednjoeuropskom, dakle našem, vremenu, uz mogućnost pogreške od oko sat i pol u bilo kojem smjeru.

Pogledamo li potom predviđenu putanju satelita, vidimo da je njegov sljedeći prelet preko Hrvatske planiran za 17:54 sati po lokalnom vremenu. Dakle, produži li mu se let za sat vremena, što je još uvijek unutar najtočnije posljednje procjene ESA-e, moguće je da će "vatromet" uslijediti i negdje iznad naših krajeva. To je i otprilike pola sata nakon zalaska Sunca, pa bi se izgaranje dijelova ovog satelita – dogodi li se na našem području – moglo prilično dobro vidjeti.

ERS-2 će nad Hrvatsku stići s juga, iz smjera Grčke, a trebao bi let nastaviti dalje preko Mađarske pa prema sjevernoj granici Njemačke i Poljske.

Više o samom satelitu objavili smo nedavno:

NADOPUNA: ESA je tijekom večeri potvrdila da je satelit ERS-2 pao u 18:17 sati po srednjoeuropskom vremenu na sjevernom dijelu Tihog oceana, između Aljaske i Havaja. Pojedini korisnici na društvenim mrežama prijavili su da su ga vidjeli dok je prelijetao Hrvatsku, no samo kao svjetleći objekt na nebu – "spektakl" raspada ipak je izostao.