Prošla godina bila je rekordna za SpaceX, s 98 lansiranja

Muskova svemirska kompanija za 2023. imala je cilj obaviti 100 lansiranja. Do ostvarivanja tog "okruglog" broja im je nedostajalo samo dva lansiranja, ali i bez toga ostvarili su rekordne rezultate

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 1. siječnja 2024. u 15:05

Protekloga četvrtka SpaceX je s čak dva lansiranja unutar tri sata, oba iz svemirskog centra Kennedy na Cape Canaveralu, ušao u povijest. Postao je prva privatna kompanija koja je svoje dvije orbitalne rakete lansirala unutar tako kratkog vremenskog roka, i prva koja je to učinila na Cape Canaveralu još od 1966. godine.

Niz rekorda

Bilo im je to i ukupno 97. i 98. lansiranje unutar jedne kalendarske godine. SpaceX je, naime, za 2023. imao plan doći do 100 lansiranja, ali ipak su "podbacili" za samo 2. Čak i tako značajno su premašili svoj dosadašnji rekord od 61 lansiranja, obavljenih tijekom 2022. godine.

Od 98 lansiranih letjelica, 91 put letio je poznati Falcon 9, pet puta Falcon Heavy te dva puta Starship na pokusnim letovima. Gotovo dvije trećine svih lansiranja služilo je za dopremu internetskih komunikacijskih satelita konstelacije Starlink u orbitu. Falcon 9 također je i samostalno oborio rekord za najviše lansiranja iste klase rakete unutar jedne godine. SpaceX je postao i rekorder po masi poslanoj u svemir – samo prošle godine njihovi Falconi su u orbitu odnijeli 1.200 tona korisnog tereta (i ovdje je za većinu zaslužan projekt Starlink).

Posljednja dva lansiranja, spomenuta u prvom odlomku, uključivala su raketu-nosač Falcon Heavy, koja je u orbitu poslala tajnovitu američku orbitalnu letjelicu X-37B te potom Falcon 9 s 23 satelita konstelacije Starlink. Tri korištena potisnika prvog stupnja, dva bočna s Falcona Heavy i jedan s Falcona 9, vraćeni su na siguran način kako bi se mogli koristiti ponovno.

Povrh toga, u istom tjednu odradili su i testno paljenje raketnih motora novog Starshipa. 33 motora tipa Raptor odradila su statički test kao dio priprema za nadolazeći treći pokušaj orbitalnog lansiranja trenutačno najveće rakete na svijetu.

Za 2024. godinu SpaceX najavljuje još ambiciozniji plan – čak 144 lansiranja, od kojih bi se prva mogla dogoditi već 2. i 3. siječnja.