Narednoga vikenda održava se novi riječki gaming događaj, Expo GameRi

Expo GameRi održat će se ovog vikenda u Rijeci kao prvi riječki gaming expo, koji će prostor Exportdrva pretvoriti u veliki gaming centar uz zabavni i edukativni cjelodnevni program

Bug.hr srijeda, 3. travnja 2024. u 08:00

Expo GameRi, prvi riječki gaming expo od 6. do 7. travnja prostor Exportdrva pretvara u veliki gaming centar uz zabavni i edukativni cjelodnevni program ispunjen panelima, predavanjima, zabavnim natjecanjima, turnirima, radionicama, ali i atraktivnim plesnim točkama te zabavom za sve od onih najmlađih do najstarijih zaljubljenika u nove tehnologije.

"Program nudi više od klasičnog sajma, uz raznolike zabavne atrakcije, radionice, panele i predavanja, kojima želimo svim posjetiteljima pružiti uvid iza kulisa omiljenih igara, gaming industrije i tehnoloških trendova", istaknula je Marta Glažar, organizatorica manifestacije i predsjednica Udruge "3. zmaj".

Paneli i predavanja

Posjetitelji će kroz dva dana moći poslušati razgovore i predavanja obuhvaćajući teme gaming i tech industrije. Već u subotu slijede paneli "Kako osnažiti domaću industriju videoigara" te "Uloga medija u gaming industriji". U nedjelju će se moći poslušati paneli na teme razvoja eSporta u Hrvatskoj, saznat ćemo što se događa iza kulisa hrvatskih Game Jamova, kako se s izazovima nose žene u gamingu te naučiti nešto više o investiranjima u videoigre, kao i razgovori s hrvatskim i stranim game developerima – s fokusom na indie developere.

Predavanja će se održati na teme voice actinga u videoigrama, važnosti pristupačnosti videoigara za osobe s invaliditetom, razvoju esport turizma u Istri, spajanju drevnih gradova i modernih konzola na primjeru igre Assassins Creed Origins, predstavljanje domaćih i stranih indie developera, predstavljanje riječke Sinergane – inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju te predstavljanje zagrebačkog događaja Good Game Global.

Održat će se i "Fight Club" Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, a riječka IT tvrtka Exevio i CroCube predstavljaju aplikaciju za prvi hrvatski satelit.

Govornici i gosti

Expo GameRi oba dana će ugostiti i razne istaknute govornike i goste. Na panelima će sudjelovati Igor Belan, osnivač najvećeg regionalnog gaming portala HCL.hr, Dunja Trojan, direktorica i osnivačica tvrtke GameHub, jedinog domaćeg gaming TV kanala, Luka Žučko, novinar portala Reboot i voditelj A1 GameOn podcasta, Vladimir Mrvoš, novinar Novog lista, Térence Gusse, predstavnik Capital Games i grupe game-developera iz Francuske, a posebna gošća programa je glumica čije je lice poslužilo kao model liku iz poznate igre Resident Evil:Village, Helena Mankowska.

"Kao pravi gaming spektakl, osigurali smo turnire i natjecanja u videoigrama, nagradne igre koje su otvorene za sve uzraste te posebna natjecanja i zabavne kvizove za vrhunsku zabavu. Posebno pozivamo sve entuzijaste da okupe tim i pokažu svoje znanje u najvećem domaćem gaming pub-kvizu", istaknula je Valentina Mišković Yoe, organizatorica manifestacije i direktorica agencije Rivira.

U sklopu događaja, posjetitelji će imati priliku testirati svoje vještine u gaming zonama i sudjelovati u turnirima i osvojiti razne nagrade.

Tijekom oba dana održavat će se zabavne i kreativne radionice posebno prilagođene najmlađima. Za samo zatvaranje, u nedjelju 7. travnja u 18 sati slijedi koncertni spektakl pod nazivom “Videogames in Orchestra”. Više o programu na gameri.eu.