Kineski špijunski balon ipak nije špijunirao iznad SAD-a

Slučaj kineskog balona koji je zalutao, preletio cijele kontinentalne Sjedinjene Američke Države, pa potom bio oboren iznad Atlantika, polako se privodi svome kraju

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. srpnja 2023. u 18:53
📷 U.S. Air Force/Department of Defense
U.S. Air Force/Department of Defense

Istraga vezana uz kineski špijunski balon, koji je ranije ove godine bio preletio preko kontinentalnog dijela SAD-a, da bi ga u konačnici oborio lovac F-22 Raptor raketom zrak-zrak AIM-9X Sidewinder, dobiva svoj rasplet. FBI i Pentagon izvukli su ostatke tehničke opreme balona iz Atlantika te ih pomno analizirali.

Prvo što su objavili prije nekoliko dana bile su informacije da je balon zaista bio kineskog porijekla, da je imao mogućnost prikupljati obavještajne podatke i slati ih natrag u Kinu, ali i da su elektronički sustavi bili načinjeni, među ostalim, i od komponenti proizvedenih u SAD-u, a dostupnih na tržištu. Osim njih, oprema balona navodno je uključivala i mogućnost snimanja slika i video zapisa, sustave za kontrolu putanje te specijaliziranu opremu za nadzor.

Amerikanci ga uspješno ometali

Nove informacije, objavljene krajem ovoga tjedna, kažu i da balon, navodno, nije prikupljao obavještajne podatke na svojem proputovanju. Potvrdio je to Pentagonov glasnogovornik, brigadni general Pat Ryder. "Vjerujemo da balon nije prikupljao podatke dok je letio iznad SAD-a, a sigurno je da su tome pridonijeli i naši napori", poručio je.

📷 Twitter/Stormchaser_TS
Twitter/Stormchaser_TS

Naime, SAD-u su odmah po opažanju balona podigle svoje izviđačke zrakoplove, među kojima su bili Boeing E-3 Sentry (AWACS), Boeing RC-135 te Lockheed U-2S Dragon Lady. Oni su cijelo vrijeme pratili balon i aktivno ometali njegove elektroničke komunikacije. Odluka o rušenju balona donesena je odmah, no s time se čekalo dok on ne bude na sigurnom području, bez opasnosti po ljude i infrastrukturu na tlu. U konačnici je oboren 4. veljače, gotovo tjedan dana nakon što je prvi puta primijećen u sjevernoameričkom zračnom prostoru.

Kina i dalje tvrdi da je u pitanju bio znanstveni istraživački balon, koji se iznad SAD-a našao slučajno.