Europsko natjecanje u socijalnim inovacijama - Udruga DOOR iz Hrvatske jedna je od dobitnica nagrada

Proglašeni su pobjednici Europskog natjecanja u socijalnim inovacijama za 2023. godinu, a Udruga DOOR iz Hrvatske jedna je od dobitnica nagrade od 50 tisuća eura

Bug.hr utorak, 14. studenog 2023. u 13:57

Europska komisija danas je službeno proglasila tri pobjednika ovogodišnjeg izazova europskog natjecanja u području socijalnih inovacija: borba protiv energetskog siromaštva.

Najava je održana u kontekstu Europske konferencije "Socijalna ekonomija: ljudi, planet, djelovanje", koju je organiziralo španjolsko predsjedništvo u San Sebastianu u okviru španjolskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Pobjednici su (abecednim redom):

  • Grad Eeklo (Belgija)
  • Empowermed – konzorcij koji čine sljedeći subjekti:
    • Focus Drustvo za Sonaraven Razvoj (Slovenija)
    • Associació catalana d'Enginyeria Sense Fronteres (Španjolska)
    • Universidad Autonoma de Madrid (Španjolska)
    • Žene se zalažu za zajedničku budućnost (Njemačka)
    • Geres grupe energies renouvables (Francuska)
    • Milieukontakt Shqiperi (Albanija)
    • Sogesca s.r.l. (Italija)
    • Društvo za oblikovanje održivog razvoja (Hrvatska)
    • Fundacio Institut de recerca de l'energia de Catalunya (Španjolska)
  • Fundacion Ecologia y Desarrollo (ECODES) – Španjolska

Svaki od njih dobit će 50 tisuća eura. Nadalje, svih 15 finalista ovog izdanja bit će pozvano da prisustvuju Europskoj akademskoj zajednici socijalnih inovacija u Bruxellesu (31. siječnja i 1. veljače 2024.).

Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade izjavila je: "EU je predana borbi protiv energetskog siromaštva. Naš fokus nije samo na pružanju pristupa osnovnim energetskim uslugama i proizvodima, već i na temeljnom poboljšanju kvalitete života najranjivijih potrošača. Pobjednici Europskog natjecanja za socijalne inovacije 2023. napravili su opipljivu razliku u životima mnogih. Nadam se da će njihova postignuća inspirirati druge diljem Europe."

Pobjednici su svi projekti socijalnih inovacija s ambicioznim i učinkovitim alatima za rješavanje ovogodišnjeg izazova: "borba protiv energetskog siromaštva". Europskim natjecanjem u području socijalnih inovacija 2023. podupiru se predložena rješenja socijalnih inovatora za borbu protiv energetskog siromaštva u najširem smislu. Više o pobjedničkim projektima možete saznati ovdje.

Dodatne informacije

Ovo jedanaesto izdanje Europskog natjecanja u socijalnim inovacijama (EUSIC) podupire Europsko vijeće za inovacije (EIC) u okviru programa Obzor Europa.

Cilj europskog natjecanja u području socijalnih inovacija je potaknuti potencijal socijalnih inovacija, pružiti rješenja za društvene izazove s kojima se suočavamo te poticati održiv i uključiv rast u Europi. Natjecanje Izravno podržava ideje koje najbolje ilustriraju ovo obrazloženje. Uključuje ljude, poduzeća i novoosnovana poduzeća u velikom rasponu sektora, kao i sveučilišta, inženjerske škole i organizacije civilnog društva, stvarajući tako nove veze, izvore održivog rasta i smislene mogućnosti zapošljavanja.

Nagrada svake godine privuče veliki broj kandidata. Teme prošlih izdanja bile su sljedeće: "budućnost života, inovacije za cjenovno pristupačne i održive stambene četvrti" (2022.), Vještine za sutra - Oblikovanje zelene i digitalne budućnosti (2021.), Reimagine Fashion (2020.), Izazovni plastični otpad (2019.), Re:think Local (2018.), Ponovno pokretanje jednakosti (2017.), Integrirana budućnost (2016.), Novi načini rasta (2015.), Izazov za posao (2014.) i Novi oblici rada (2013.).

EUSIC je jedna od pet nagrada Europskog vijeća za inovacije dodijeljenih u okviru Obzora Europa, okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije. Dok Europsko vijeće za inovacije i Izvršna agencija za MSP-ove (EISMEA) upravljaju nagradom, neovisni stručnjaci ocjenjuju prijave.

Pratite natjecanje na Twitteru: @EUSocialInnov @EUeic #diogochallenge