BFS2024: Priča kakvu nikad prije niste čuli

Nekada ovisnik, danas nastavnik. Nekada problematični i talentirani student, a danas neviđeni predavač-motivator za mlade generacije. Jedinstvena i iskrena životna priča na sceni BFS-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. veljače 2024. u 15:50

Hrvoje Balen iz Algebre do sada nam je na BFS-u predstavljao učitelje heroje i najbolje i najzanimljivije studente, a ove godine dovodi nam potpuno drugačijeg, iako ništa manje zanimljivog, gosta. On je Daniel Vajt Bele, najbolji skejter među profesorima i asistentima na hrvatskim sveučilištima te najomiljeniji nastavnik računarstva među književnicima. Ideja njihovog intervjua jest predstaviti životni put "Vajta" – čovjeka koji učinkovito uništava stereotipe o tehnološkoj struci i geekovima koje život zaobilazi u velikom luku. Danas je predavač na Algebri i skejter, a nekada…

Ispričao nam je Bele tako kako je s 37 godina, s programerske pozicije, odlučio krenuti na fakultet. Njegov životni zaokret tada bio je samo jedan od mnogih. Fokusirao se na certifikate u IT-u, "zapeo" za knjige i učenje, zaneseno se počeo baviti time, za vrijeme studiranja radio kao demonstrator, i sve to kako bi mu se "život otvorio s 4 banke".

Život uspona i padova Bele opisuje od pada razreda u srednjoj školi, pa povratka sljedeće godine s prosjekom 5.0, potom ga slične priče slijede i tijekom fakulteta, kada u igru ulazi i njegov alter ego, "Vajt". Bilo je to vrijeme osobne propasti, iz kojeg je izrastao i boravak u komuni, ali i knjiga  "Ponedjeljak: Autobiografija bivšeg ovisnika", koju je po proživljenju katarze Bele i napisao.

Osebujni doživljaji osobe koja je prošla kroz pakao pa se vratila, slušali su se u dvorani u potpunoj tišini i s brojnim knedlama u grlu, uz povremeno prolamanje pljeska na otvorenoj sceni. "Belečasni", kako ga njegovi studenti danas zovu, od njega dobivaju prije svega razumijevanje, kaže, jer "što god da vi danas zeznete, ne možete biti gori od onoga što sam ja napravio".

Osvrnuo se Balenov zanimljivi sugovornik i na svoju karijeru u "renesansnoj elektronici", tijekom koje je počeo graditi računala "iz nule", od najmanjih komponenti, pa je izradio i igru Pong i mnoge druge projekte – o kojima ste već mogli čitati na stranicama Bug.hr-a.