BFS2024: IT kava s legendom: Boris Drilo (HT) i Nikola Dujmović (Span)

Umjetna inteligencija, aktualne tehnologije i one malo starije, teme su o kojima su dvije domaće IT legende popričale uz kavu, ali pred brojnom publikom Bug Future Showa

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. veljače 2024. u 13:30

Boris Drilo, dugogodišnji sudionik BFS-a, član Uprave i CTIO Hrvatskog Telekoma, danas je u "vrućći stolac" doveo Nikolu Dujmovića, generalnog izvršnog direktora Spana, jedne od najznačajnijih domaćih IT kompanija. Ovaj unakrsni intervju, nazvan "IT kava s legendom", obradio je više aktualnih tema.

Razgovor je, kako se na BFS-u i očekuje, započeo u opuštenom tonu – kada biste morali Span opisati nekom životinjom, koja bi to životinja bila? Dujmović je objasnio da bi to najvjerojatnije bio – nosorog, zbog svoje otpornosti i probitačnosti na tržištu. A za sljedećih deset godina, ovaj nosorog" bi svoj nos najradije gurnuo u umjetnu inteligenciju, koju sada vide kao područje najvećeg rasta u narednom razdoblju. AI ne samo da je budućnost, misle u Spanu, već je i sadašnjost i prošlost, budući da se industrija sličnim tehnologijama bavi već gotovo pedesetak godina.

Razliku svakako treba postaviti između generativne umjetne inteligencije i ostalih oblika, poput prediktivnih. AI je daleko više od jezičnih modela, a razlika u njegovoj implementaciji nekada i danas je u tome što "danas za to ima novca", kaže Dujmović. AI je danas na vrhuncu "šminkerske" implementacije, a sa smirivanjem toga doći će i brojne poslovne i profitabilne implementacije tih tehnologija.

Isto tako, rečeno je kako je danas generativna umjetna inteligencija predvodnik borbe za pretraživanje Interneta, pa zbog toga mnogi tech velikani u nju ulažu ogroman novac.

Nakon čavrljanja o AI-ju, razgovor je otišao u smjeru sigurnosti, kao podloge apsolutno svega što se danas razvija u digitalnoj domeni. Spoj kibernetičkih napada i umjetne inteligencije nešto je što Dujmović vidi kao veliku prijetnju, jer je AI tu na pomoći napadačima. Zbog toga i obrana mora biti na samom rubu novih tehnologija, koristiti AI i sva ostala postignuća, da bi bila kadra braniti sustave od sofisticiranih napada.

Bilo je govora i o kvantnom računalstvu, tehnologiji koja će u budućnosti sigurno dobiti na važnosti – no, današnji doajeni tech scene smatraju da će tada već biti u mirovini, pa će o tome pričati možda na jednom BFS-u u budućnosti. A da ima danas 18 godina, što bi radio šef Spana? Preplovio bi Atlantik, kaže, ali bi što se tiče poslovanja radio sve isto kao i sada. "Radio bih kako znam, a svi bi mi i dalje 30 godina govorili kako da radim, jer znaju bolje od mene", kaže Dujmović.

O osnivanju startupa poručio je: "Ako si nakon 17 godina i dalje startup – ti nisi startup, nego si neuspješan!". O zapošljavanju velikih radnika ili velikih talenata: "Talent s voljom za učenjem je najbolji potencijalni radnik". O robotaksijima: "Dok nam grad i društvo ne budu na razini 5, po urednosti i odgovornosti, nećemo imati niti autonomnu vožnju razine 5".