BFS 2023: umjetna inteligencija danas je "posvuduša"

Iako se tema AI-ja provlačila kroz gotovo sve točke današnjeg programa, posljednji je panel dana na BFS-u bio rezerviran samo za razglabanje o aktualnim trendovima u umjetnoj inteligenciji

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. veljače 2023. u 18:49

U posljednjem današnjem panelu govorilo se o temi o kojoj je danas tijekom dana bilo možda i najviše riječi, umjetnoj inteligenciji. Moderator rasprave bio je podcaster Slaven Mišak, a njegovi gosti Jan Šnajder, redoviti profesor s FER-a, Marko Velić, Photomathov Director of Engineering, Ivan Runje, direktor Sektora upravljanja proizvodima Hrvatskog Telekoma te Ivan Voras, urednik i voditelj podcasta Surove strasti.

Prva tema bio je nezaobilazni ChatGPT, kojeg su sudionici panela već koristili na različite načine, od skraćivanja raznih developerskih zadataka, pa do istraživanja tržišta, pripremanja sastanaka i slično.

Oni koji se AI-jem već bave dugo, kažu kako ih je prije svega iznenadila iznenadna popularnost ChatGPT-a i sličnih alata, Drugo iznenađenje je svakako bilo u pogledu kvalitete modela koji su objavljeni. Uslijed obrade velike količine podataka, u ovom je slučaju iz kvantitete iskočila i kvantiteta, kaže Jan Šnajder, koji se na FER-u bavi upravo umjetnom inteligencijom.

Kad je riječ o korištenju AI alata u nastavi, reakcije su podijeljene. Od škola i fakulteta koji se s računalnih ispita ponovno vraćaju na pisanje ispita na papiru, pa sve do onih koji ohrabruju učenike i studente na korištenje tih sustava, ali ne u svrhe varanja na ispitima. U svijetu poslova, već sada se mogu izdvojiti radna mjesta koja će doživjeti velik "poremećaj", odnosno mogla bi postati višak nakon implementacije AI-ja.

Sudionici panela istaknuli su i anegdote koje su uključivale korištenje jezičnih AI modela u različitim primjenama, od poslovnih pa do zabavnih. U svakom slučaju, jedno je jasno – AI je tu i nastavit će biti i dalje, pa će se svi na njega trebati prilagoditi. Iako, Šnajder ističe da je i do sada bilo nekoliko valova popularnosti takvih tehnologija, pa su potom uslijedile "zime", odnosno hlađenje interesa industrije i javnosti oko njih.

Računalni vid kao oblik umjetne inteligencije koristi se u Photomathu već dugo, a tehnologija se može već nazvati zrelom. No, ona i dalje nije dovoljna da bi sama riješila probleme poput autonomne vožnje. Tu je i problem visokih troškova procesiranja podataka, na koje svatko tko želi koristiti napredni AI, mora računati.