Amazon u SAD-u novčano kažnjen jer je njihov sustav dozvolio kupnju osobama "izvan zakona"

Amazon je sklopio nagodbu s američkim ministarstvom financija te će platiti 135.000 dolara zbog lošeg sustava koji je dopuštao kupnju osobama na servisu koje ne smiju poslovati s američkim tvrtkama

Matija Pavlić subota, 11. srpnja 2020. u 10:30

Američko ministarstvo financija ili Department of the Treasury objavilo je kako je postiglo nagodbu s tvrtkom Amazon. Radi se o slučajevima gdje su pojedinci kojima prema američkim zakonima nije bilo dozvoljeno ipak uspješno kupovali proizvode putem Amazona.

Određena je vrlo mala novčana kazna od 135.000 dolara s obzirom na to da je Amazon sam prijavio kako njegov sustav nije dobar te su sami poslali informacije o nedozvoljenim korisnicima koji su putem servisa kupovali u razdoblju od 2011. do 2018. godine.

Na listi se tako nalaze razni dileri droge, poznati sudionici u organiziranom kriminalu, osobe za koje se sumnjiči da imaju veze s oružjem masovnog uništenja te pojedinci iz zemalja s kojima američke tvrtke ne smiju poslovati (Iran, Kuba, Sjeverna Koreja, Sudan, Sirija).

Sustav je propustio identificirati osobe u slučajevima kada je proizvode kupovala osoba iz iranskog veleposlanstva u Japanu i Belgiji, ali i nešto očitije slučajeve kada je proizvode kupovala osoba koja je kao svoje mjesto stanovanja navela Krim. Prije spomenuta novčana kazna predstavlja polovicu svih spornih transakcija provedenih na Amazonu.