10. srpnja je Nacionalni dan Nikole Tesle, a tim povodom objavljen je dio njegovih patenata

Odlukom Hrvatskog sabora od 2014. godine, deseti srpnja proglašen je Nacionalnim danom Nikole Tesle – danom znanosti, tehnologije i inovacija. Tim povodom objavljena je zbirka njegovih patenata

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. srpnja 2023. u 20:16

Na današnji je dan, 10. srpnja, obilježava obljetnica rođenja Nikole Tesle, koji je rođen tog dana 1856. u ličkom selu Smiljan. Tim je povodom ovaj datum u Hrvatskom saboru 2014. godine proglašen Nacionalnog dana Nikole Tesle. Državni Zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske povodom ovog dana sada objavljuje zbirku patentnih dokumenata pripisanih ovom inovatoru.

Nikola Tesla se izumiteljstvom bavio još od najranijeg djetinjstva, imajući u tome veliki uzor i podršku u sredini u kojoj je živio. U vremenu nakon završetka školovanja u Karlovcu, Grazu i Pragu, te rada u Telegrafskom uredu u Budimpešti, Tesla je ostvario izume u području turbina i telegrafije. U tom periodu svoje izume nije štitio patentom.

Došavši u SAD, 1884. godine, Tesla je ubrzo shvatio prednosti zaštite izuma patentom, mehanizmom koji će mu omogućiti predstavljanje svog ogromnog znanstveno-tehnološkog potencijala i prenošenje tog znanja na sve zainteresirane, a i oživotvorenje njegovih, za čovječanstvo, kapitalnih izuma. To je i sama bit patentne zaštite.

Tijek Teslina života pokazuje da mu je prvenstvena namjera bila raditi za dobrobit čovječanstva i dopustiti korištenje informacija sadržanih u njegovim patentima u cilju daljnjeg razvoja tehnologije. Znao je da se njegova dostignuća koriste za daljnji razvoj pojedinih tehnoloških područja i pri tome nije pokazivao želju da to zabrani.

Teslin bogati tehnološki i znanstveni doprinos rezultirao je sa 112 patenata u Sjedinjenim Američkim Državama te mnogobrojnim tzv. reprijavama u različitim zemljama, npr. Velikoj Britaniji i Kanadi. Zbirka patenata Nikole Tesle dostupna je putem ove poveznice.