PlayStation Hrvatska i TTF predstavili repliku kostima Freye iz igre God of War: Ragnarök

Nakon nekoliko mjeseci napornog rada, studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavili kostim Freye iz poznatog PlayStationovog hita God of War: Ragnarök

Damir Radešić utorak, 4. srpnja 2023. u 13:56
God of War na zagrebačkom Medvedgradu 📷 Foto: Nika Mokoš
God of War na zagrebačkom Medvedgradu Foto: Nika Mokoš

Prošle su godine PlayStation Hrvatska i Tekstilno-tehnološki fakultet (TTF) Sveučilišta u Zagrebu uspješno ostvarili suradnju izrade replike kostima Aloy, junakinje poznate igre Horizon Forbidden West, a kako smo svojevremeno pisali, i ove godine su se odlučili udružiti snage. Ovaj put je tema bio kostim Freye, božice iz igre God of War Ragnarök, a kako kaže izv. prof. Irena Šabarić sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je ujedno i voditeljica projekta, "Freya  je nordijska božica, te kao takva vrlo kompleksan lik i jaka žena i ratnica. Zbog toga je tim Tekstilno-tehnološkog fakulteta  vrlo brzo odlučio da između velikog broja zanimljivih likova igre God of War Ragnarök izradimo baš Freyin kostim."

"Prvi kostim koji smo radili s PlayStation Hrvatska je postigao izuzetan uspjeh i Tekstilno tehnološki fakultet ga je prikazao na nizu prezentacija diljem Hrvatske. Kroz projekt i suradnju s PlayStation Hrvatska omogućujemo studentima da tijekom studija unaprijede tehnike, pokažu dodatnu dozu kreativnosti uz korištenje različitih prirodnih materijala te kombiniranje šivanja i modernih tehnika poput 3D ispisa dodatne opreme i ukrasnih elemenata koji su sastavni dio kostima", dodaje prof. Šabarić.

Projekt su mentorirale i mag. ing. techn. text Franka Karin, asistentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće uz podršku dr. sc. Beti Rogina-Car, stručne suradnice koja se pridružila timu kako bi pomogla svojim znanjem i iskustvom, dok je glavni posao ipak bio na plećima sadašnjih i bivših studenata TTF-a, Tene Omerović, Nikoline Tufekčić, Klare Ergović, Dee Babajko, Sanje Vučković, Laure Ane Zdunić, Ane Jančiković, Ane Roko, Mirte Baranić, Nikoline Mande Šarić, Jane Friščić i Josipa Đereka.

Osim što je sudjelovala u izradi kostima, studentica diplomskog studija smjera Kostimografija, Laura Ana Zdunić je u ulozi modela ove godine stala i pred kameru fotografkinje Nike Mokoš jer je dobila čast da nosi kostim Freye koji je izradila zajedno sa svojim kolegama.