Najveći sunčani sat na svijetu, koji uključuje i elektranu, bit će postavljen u Houstonu

Veliki luk prekriven fotonaponskim panelima poslužit će za generiranje energije, kao neobična skulptura u javnom prostoru, ali će funkcionirati i kao sunčani sat, zbog svojeg jedinstvenog dizajna

Sandro Vrbanus subota, 29. srpnja 2023. u 15:05
📷 Riccardo Mariano
Riccardo Mariano

Američki grad Houston dobit će sljedeće godine najveći sunčani sat na svijetu, koji će ujedno biti i skulptura i fotonaponska elektrana. U tamošnjem parku Guadalupe Plaza bit će postavljena 30-ak metara visoka instalacija "luk vremena" (The Arch of Time), inspirirana sunčanim satovima, ali umjetnički preoblikovana u korisnu intervenciju u gradski prostor.

Za skulpturu je zaslužan umjetnik i arhitekt Riccardo Mariano, koji je ovaj dizajn predložio još 2019. godine na jednom natječaju, a vlasti grada Houstona nedavno su upravo njegov rad odabrale kao pobjednički, tj. onaj koji je zaslužio biti postavljen u njihovom mjestu.

Fotonaponska skulptura

Oblik skulpture utemeljen je na prividnom kretanju Sunca oko Zemlje, tj. oko točke na kojoj će ona biti postavljena. Luk prati kretanje Sunca na nebu iznad Houstona, proširen je u predjelu "sredine dana" kako bi optimizirao izloženost solarnih panela sunčevoj svjetlosti, a na samoj se površini nalaze posebni eliptični otvori. Kroz njih prolaze zrake svjetlosti te u određeno doba dana stvaraju kružni oblik sjene na tlu – koji pokazuje koliko je sati, podsjećajući na oblik analognog sata.

📷 Riccardo Mariano
Riccardo Mariano

K tome, otvori će imati i ugrađene filtere, pa će i boja svjetlosti varirati tijekom dana – od ružičaste pred jutro do plave uvečer. Dizajn je uzeo u obzir deklinaciju Sunca kroz godinu, kako bi sat prikazivao što točnije vrijeme cijele godine (dok vladajući u Teksasu ionako planiraju uskoro ukinuti zimsko i ljetno računanje vremena).

📷 Riccardo Mariano
Riccardo Mariano

Kad je riječ o preciznosti, prolaznici će na temelju projicirane slike na tlu moći zaključiti koliko je sati, s točnošću od otprilike četvrt sata.

📷 Riccardo Mariano
Riccardo Mariano

Luk je zamišljen kao mjesto na kojem će građani moći pronaći hlad, bit će to nova znamenitost i turistička atrakcija Houstona, a moći će poslužiti i kao mjesto održavanja koncerata i drugih događaja.

S tehničke strane, fotonaponska bi elektrana trebala proizvoditi oko 400.000 kWh električne energije godišnje. Izvođači radova pobrinut će se i da sva energija utrošena pro i izradi i postavljanju ove skulpture bude "zelena".

📷 Riccardo Mariano
Riccardo Mariano