Jony Ive vratio se dizajniranju tehnoloških proizvoda ultraskupim gramofonom

Nakon odlaska iz Applea britanski je dizajner većinom radio na projektima vezanima uz grafički dizajn i poneki fizički predmet, no tek sada upustio se u oblikovanje i jednog tech proizvoda – gramofona

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. srpnja 2023. u 14:02

Poznati britanski dizajner Sir Jonathan Ive već više od tri godine ne radi u Appleu, gdje je ostavio iznimno dubok trag u povijesti kompanije, a otprilike već godinu dana s Appleom niti ne surađuje. U međuvremenu se bavio humanitarnim projektima, dizajnirao ponešto za Airbnb, Ferrari, pa nedavno i za novog britanskog kralja, da bi se sada ipak vratio tehnologiji.

Luksuz za ljubitelje vinila

U suradnji s kompanijom Linn, britanskim proizvođačem hi-fi audio sustava, dizajnirao je obljetničko izdanje njihovog gramofona Sondek LP12. Za 50. rođendan ovog uređaja izdana je posebna linija, Sondek LP12-50, za čiji izgled je zaslužna Iveova kompanija LoveFrom.

Uz prepoznatljivi dizajn čistih linija i luksuznih materijala, ovaj uređaj nudi najbolju reprodukciju glazbenih zapisa s vinila koju je Linn ikada ponudio, kažu iz te kompanije. To su postigli slojevitim postavljanjem gustog i čvrtsog drva u bazu gramofona, čime je njegov mehanizam dodatno izoliran od vanjskih vibracija. Osim toga, ostatak proizvoda koristi klasične elemente iz linije Sondek LP12, ali koji su dodatno stilizirani u suradnji s Iveom.

Linn najavljuje kako će proizvesti samo 250 ovih slavljeničkih gramofona, svaki od kojih će dolaziti s graviranom pločicom i serijskim brojem x/250. Prednarudžbe su otvorene već sada, a cijena je vrlo "interesantna" - Sondek LP12-50 košta, naime, 50 tisuća britanskih funti, odnosno oko 58.500 eura. U tu cijenu uključena je dostava i instalacija uređaja od strane ovlaštenog tehničara. Oni koji svoj primjerak rezerviraju sada, dobit će ga nekad između kolovoza ove i ožujka sljedeće godine.