Predstavljen projekt Centar gaming industrije u Novskoj vrijedan 60 milijuna eura

'Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je riječ o kreativnoj industriji', istaknuo je ministar Piletić na predstavljanju projekta

Bug.hr srijeda, 17. siječnja 2024. u 18:46

U Poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1, održano je predstavljanje strateškog projekta Centar gaming industrije u Novskoj (CGI). Projekt vrijedan 60 milijuna eura provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA.

CGI, inače, uključuje izgradnju nekoliko objekata na devet hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska, među kojima je zgrada fakulteta koji se prostire na 12.000 kvadrata i studentskog doma od 5.000 kvadrata. Uz sve studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata, tu su i bazen te sportska dvorana.

Studentski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Uz to, inkubator za testiranje videoigara ima 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.

- „Imamo mlade ljude koji u doselili u Novsku, pokrenuli svoju tvrtku i danas zapošljavaju 10 developera. Kad vidite koliko se u 5 godina nakupilo emocija, svaki euro uložen od Vlade Republike Hrvatske nije uzalud potrošen. Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je riječ o kreativnoj industriji. Napuštena derutna zgrada Pisma 1, danas je Poduzetnički inkubator SMŽ. Okupljaju se mladi informatičari, dizajneri, tehničari iz cijele Hrvatske. Započeli su nešto, što će se nadam se eksplodirati u pozitivnom smjeru. Ovdje se educiraju i oni koji će raditi u dizajniranju, te čitavom nizu drugih poslova“, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, koji je prisustvovao otvorenju projekta.

Projekt započinje s provedbom ove godine, a sredstva su osigurana kroz Fond pravedne tranzicije.