Muskov Neuralink prikupio još 43 milijuna dolara novih ulaganja

Sve je više onih koji misle da tehnologija moždanih implantata u svrhu povezivanja mozga i računala ima budućnost, pa su spremni i novčano poduprijeti takav projekt

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. studenog 2023. u 13:19

Kontroverzni startup Elona Muska, Neuralink, svoja istraživanja u pravilu provodi daleko od očiju javnosti. U usporedbi sa svim ostalim Muskovim projektima (SpaceX, Tesla, X…) o Neuralinku se najmanje zna, njihove svakodnevne uspjehe i neuspjehe ne vidimo u prijenosima uživo i ne čitamo o njima na društvenim mrežama, no implikacije onoga na čemu rade mogle bi biti dalekosežnije nego u slučaju ostalih kompanija ovog milijardera. Neuralink, naime, želi izravno povezati mozak i računalo.

323 milijuna za moždane implantate

O tim pokušajima i kontroverzama vezanima uz njih već smo više puta pisali. Neuralink je do ove godine, unatoč svemu, prikupio čak 280 milijuna dolara investicija za svoj projekt. Najnoviji, pak, službeni dokument predan SEC-u pokazuje da su nedavno potiho zatvorili još jednu rundu financiranja – pa im je ukupni prikupljeni kapital narastao na 323 milijuna dolara.

U najnovijoj rundi sudjelovala su 32 ulagača, a među njima i neki od postojećih dioničara, kao što je Founders Fund koji vodi poznati investitor iz Silicijske doline Peter Thiel. Prije ove dokapitalizacije, Neuralink je (uzevši u obzir ranije investicije i za to dodijeljene vlasničke udjele) vrijedio 5 milijardi dolara. Valuacija, prema kojoj je obavljena posljednja runda, za sada nije objavljena. Dionice Neuralinka u privatnom su vlasništvu i ne može ih se kupiti na burzi.