Micron planira podići cijene DRAM-a i SSD-a za 25%

Pregovori oko novih cijena su navodno u tijeku, ne samo za Micron već i za druge dobavljače čipova za pohranu dok se povećanje očekuje u drugom kvartalu 2024. godine

Tomislav Stanković srijeda, 10. travnja 2024. u 07:05
📷 Micron PR
Micron PR

Iako još nema službenih najava predviđa se značajno povećanje cijena čipova za pohranu nakon potresa koji je pogodio Hualie, Tajvan 3. travnja.

Time su najviše pogođeni proizvođači čipova kao što su SK Hynix, Samsung, ali i Micron čijih se 60% do 65% DRAM proizvodnih kapaciteta (15% globalnog kapaciteta) nalazi na Tajvanu.

S obzirom na navedene okolnosti i povećanu potražnju podatkovnih centara za DDR4, DDR5 i SSD proizvodima nove bi cijene mogle biti na snazi do kraja drugog tromjesečja, prenosi SmBom, što se naravno može produžiti jer će proces oporavka nakon potresa biti dugotrajan.

"Tekući napredak u umjetnoj inteligenciji (AI) ubrzava prijelaz poslužitelja s tradicionalnih mehaničkih tvrdih diskova (HDD) na solid-state diskove (SSD), posljedično pojačavajući potražnju za čipovima za pohranu podataka.", zaključuje DigiTimes.