Elon Musk je postavio svjetski rekord u najvećem gubitku osobnog bogatstva u povijesti

Šef Tesle i Twittera oborio je rekord nakon što su dionice Tesle pale, a točan iznos izgubljenog novca "gotovo je nemoguće utvrditi", prema izvješću Guinnessove knjige rekorda

Igor Berecki subota, 14. siječnja 2023. u 16:50

Nakon što su dionice Tesle strmoglavo pale, Elon Musk se – istina, bez osobne namjere da to postigne – upravo izborio za pobjedničko mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda time što je ostvario najveći gubitak osobnog bogatstva u povijesti kapitalizma

Prema Forbesu, Muskova neto vrijednost pala je s najviše točke od 320 milijardi dolara (u 2021.) na 138 milijardi dolara (u siječnju 2023.), a sve to uglavnom zbog lošeg kotiranja Teslinih dionica.

Dakle, prema procjenama Forbesa, od studenog 2021. godine je Musk, izvršni direktor Twittera i Tesle, koji je u prosincu od Bernarda Arnaulta izgubio i titulu najbogatijeg čovjek na svijetu, jer je izgubio oko 153 milijarde funti (172 milijarde eura) osobnog bogatstva. Štoviše, neki drugi izvori sugeriraju da bi gubitak zapravo mogao biti bliži vrijednosti od 170 milijardi funti (192 milijardi eura).

U izvješću Guinnessove knjige rekorda stoji kako je točnu brojku Muskovih gubitaka „gotovo nemoguće utvrditi“, no potpuno je jasno da njegovi gubici „daleko nadmašuju“ prethodni neslavni gubitnički rekord od 58,6 milijardi dolara (54 milijarde eura) kojega je 2000. godine postavio japanski tehnološki investitor Masayoshi Son.

Na svojem financijskom putu nizbrdo, Musk je krajem prošle godine pao I na drugo mjesto na ljestvici svjetskih bogataša: prestigao ga je Bernard Arnault, predsjednik i izvršni direktor LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Arnaultovo bogatstvo je procijenjeno na 203,7 milijardi dolara (187,8 milijardi eura) na Forbesovoj listi, dok je Muskovo bogatstvo navedeno na 146,5 milijardi dolara (135,1 milijarde eura). Do tada, Musk je bio najbogatiji čovjek na svijetu od rujna 2021., nakon što je preuzeo tu titulu od Jeffa Bezosa, izvršnog direktora Amazona.

Vrijednost dionica Tesle je u 2022. više nego prepolovljena, djelomično i zbog rasprodaje koja se ubrzala nakon Muskovih manipulacija prilikom kupnje Twittera vrijedne 44 milijarde dolara (41 milijardi eura), prilikom čega je Musk prodao dio dionica Tesle u vrijednosti od 4 milijarde dolara (3,7 milijarde eura). U tom svjetlu je daleko razumljivija i vijest o znatno nižim prodajnim cijenama modela Teslinih vozila, koje su u toj mjeri snižene (čak i u Hrvatskoj), pa je negdje došlo i do simpatično apsurdnih situacija da se rabljene Tesle nude po višim cijenama od novih.

U Forbesovom izvješću se ističe kako je sadašnje neto bogatstvo Elona Muska „znatno nestabilnije i promjenjivije“ nego kakvo je u prosjeku bilo prethodnih godina. „To je zato što je kod milijardera najveći dio bogatstva obično u obliku dionica i ulaganja. Kako tržišna procjena tih ulaganja varira, tako se mijenja i prividno bogatstvo njihovog vlasnika“, kaže se u izvješću, ali i dodaje: „S obzirom da Elon Musk takvim krupnim ulaganjima nastavlja graditi vlastiti tehnološki konglomerat, neće biti iznenađenje ako mu se takva oscilatorna ulaganja u nekoj skoroj budućnosti ipak isplate, pa se on u kratkom vremenu vrati na pozicije s kojih je trenutno pao“.

U tom slučaju, neće biti neobilčno ako Musk postavi novi Guinessov rekord, ovoga puta sa suprotnim predznakom: u najvećem pojedinačnom rastu osobnih prihoda u povijesti.