AWS optužuje Microsoft za smanjenje sloboda korisnika usluga u oblaku

AWS tvrdi da Microsoft "ograničava izbor" i čini "financijski neodrživim" za korisnike da izaberu bilo koga osim Microsofta što je praksa koja ograničava izbor korisnika i otežava promjenu

Tomislav Stanković subota, 9. prosinca 2023. u 15:28

Amazon se u svom podnesku, Upravi za tržišna natjecanja, bavio upravo temom Microsofta ističući promjene licenciranja koje je Microsoft napravio 2019. godine

Tim je promjenama korisnicima zabranjeno pokretanje određenog Microsoftovog softvera na AWS-u, Googleu i Alibabi dok je softver kojemu je dopušteno raditi na tim oblacima do pet puta skuplji za rad nego na Azureu, prenosi The Register.

"Na primjer, Microsoft je promijenio svoje uvjete licenciranja 2019. i ponovno 2022. kako bi korisnicima otežao pokretanje nekih od njegovih popularnih softverskih ponuda na Google Cloudu, AWS-u i Alibabi. Za korištenje mnogih Microsoftovih softverskih proizvoda s tim drugim oblakom davatelji usluga, korisnik mora kupiti zasebnu licencu čak i ako već posjeduje softver. To često čini financijski neodrživim da korisnik odabere davatelja koji nije Microsoft.", navedeno je u podnesku.

Microsoft se o ovome detaljno izjasnio u svojem podnesku CMA-u. Pa iako je Microsoft u ljeto 2023. godine napravio ustupak i dopustio korisnicima da donesu vlastite licence na jednu AWS uslugu to nije riješilo zabrinutost korisnika oko općeg pristupa brojnim drugim uslugama ističe AWS.

Istraga CMA-a je u vrlo ranoj fazi tj. započela je tek prošli mjesec, a predviđeno je da završi do travnja 2025. godine.

Da će sve možda i duže potrajati govori činjenica da se i Google uključio u slučaj opisujući Microsoftovo licenciranje kao "porez na softver".