Apple otvorio godinu rastom vrijednosti na preko 3 bilijuna dolara

Prvog trgovinskog dana na Wall Streetu ove godine cijena Appleove dionice porasla je za gotovo 3%, a ovaj val optimizma doveo je kompaniju na rekordnu razinu tržišne kapitalizacije

Sandro Vrbanus utorak, 4. siječnja 2022. u 14:42

Apple je bio prva kompanija u svijetu, čije su dionice dostupne na burzi, s njihovom ukupnom vrijednošću od bilijun dolara. Dogodilo se to u ljeto 2018. godine. Potom je, dvije godine kasnije, ta vrijednost bila udvostručena na 2 bilijuna dolara, a sada, manje od godinu i pol nakon toga, dosegnula je i rekordna 3 bilijuna. I ovoga puta Apple je postao prva kompanija u povijesti kojoj je to uspjelo.

Vrijednost Appleovih dionica u gotovo je konstantnom trendu rasta još od ožujka 2020 i kraćeg pada zbog početka pandemije. Prvog trgovinskog dana na Wall Streetu, ovoga ponedjeljka, ulagači su na burzu krenuli s optimizmom, pa je zabilježen rast vodećih dioničkih indeksa. Cijena Appleove dionice tijekom dana je porasla s oko 177,5 na više od 182 američka dolara, čime je njihova ukupna vrijednost prvi puta premašila 3 bilijuna američkih dolara. Trgovinski je dan ipak zaključen malo ispod te "okrugle" vrijednosti.

Cijena Appleove dionice u proteklih godinu dana
Cijena Appleove dionice u proteklih godinu dana

Prema analitičarima, ono što povećava interes ulagača za Appleove dionice jest stabilan rast njihovih prihoda i robusnost poslovanja, što čini ovu dionicu fundamentalno snažnom. K tome, Apple je jedan od predvodnika i inače rastuće tehnološke industrije, a osim hardvera poprilično dobro stoji i u prodaji usluga, čime konstantno širi bazu korisnika.

Na redu je Microsoft?

Istodobno, najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, Tesla, bavi se isključivo električnim automobilima. Teslina je tržišna valuacija trenutačno na oko 1,2 bilijuna dolara, a već dugo se špekulira da će i Apple u narednim godinama početi proizvoditi električne automobile – pa i to generira dodatan interes ulagača za njihove dionice.

Prva sljedeća kompanija od koje se očekuje probijanje granice od 3 bilijuna dolara vrijednosti je Microsoft. Nastavi li se njihov pozitivan niz financijskih izvješća, analitičari očekuju da bi i ova dionica mogla prije kraja godine porasti na razine koje bi dovele kompaniju u Appleovo društvo. Trenutačno je tržišna valuacija Microsofta nešto više od 2,5 bilijuna dolara.

Nakon njih, na ljestvici najvrjednijih kompanija svijeta slijedi još jedan tehnološki div, Alphabet. Googleova krovna kompanija vrijedi oko 2 bilijuna dolara.

Izvor: Companiesmarketcap
Izvor: Companiesmarketcap