Amazon odustaje od preuzimanja proizvođača robotskih usisavača iRobot

Ugovor, izvorno postignut u ljeto 2022. godine, vrijedan 1,4 milijarde dolara koji je već tri mjeseca na čekanju sada se dogovorno prekida zbog nedostatka regulatornog odobrenja u Europskoj uniji

Tomislav Stanković ponedjeljak, 29. siječnja 2024. u 19:34
📷 Onur Binay, Unsplash
Onur Binay, Unsplash

Amazon je imao rok do 10. siječnja da uvjeri Europsku komisiju da dopusti dogovor. Ipak, u međuvremenu nije bilo novosti po tom pitanju sve do današnje objave u kojoj David Zapolsky, Amazon SVP i glavni savjetnik kaže "Razočarani smo što se Amazonova akvizicija iRobota nije mogla nastaviti".

Obje su tvrtke potpisale sporazum o raskidu koji rješava sva neriješena pitanja. To znači da će Amazon platiti 94 milijuna dolara naknade za raskid ugovora iRobotu.

Da iRobot od ovakvog aranžmana neće zaraditi govore preliminarni rezultati četvrtog tromjesečja za 2023. gdje se očekuje izvještaj o operativnom gubitku prema GAAP-u od "između 265 i 285 milijuna dolara".

Osim toga, najavljeno je i restrukturiranje gdje izvršni direktor iRobota Colin Angle odlazi s dužnosti, a tvrtka planira otpustiti 350 ljudi (31 posto svoje radne snage).

Kao dio restrukturiranja, iRobot pauzira svoj rad na uređajima izvan svoje osnovne linije proizvoda za čišćenje podova kao što su pročistači zraka i kosilice, te zatvara urede i objekte u "manjim područjima s lošijim rezultatima".