Ovo je možda prva objavljena slika američkog borbenog aviona iz linije NGAD

U samo godinu dana razvijen od koncepta do prototipa, novi borbeni mlažnjak iz linije NGAD, namijenjen Oružanim snagama SAD-a bit će pokretan umjetnom inteligencijom i drugim naprednim tehnologijama

Sandro Vrbanus petak, 16. travnja 2021. u 12:43

Prošle je jeseni, gotovo pa slučajno, u javnost dospjela informacija o tome da su SAD u samo godinu dana razvile potpuno novi borbeni mlažnjak nove generacije, te da, navodno, već imaju prototip u punoj veličini koji je već u fazi testiranja. Zrakoplov je razvijen pod okriljem programa Next Generation Air Dominance (NGAD), unutar kojega se za Ratno zrakoplovstvo i Mornaricu razvijaju ne samo borbeni avioni šeste generacije nego i bespilotne letjelice. U kokpitu svih njih trebala bi biti ugrađena i napredna računala s algoritmima umjetne inteligencije, koja bi mogla od pilota preuzimati određene zadatke tijekom leta.

Sve ovo doznalo se bez da je ijedan službeni dokument o novom zrakoplovu dospio u javnost, a sada se, napokon, dogodilo i to. Nedavno je, naime, objavljeno veliko i detaljno dvogodišnje izvješće Ratnog zrakoplovstva SAD-a u kojem su sabrane operativne i financijske pojedinosti svih projekata u koje ova grana Oružanih snaga ulaže novac. Mogu se tu naći podaci o programima zrakoplova F-35, F-15EX, naoružanju, radarskim sustavima, dronovima, sve s detaljnim opisom faze projekta i predviđenih budžeta.

Neki od ranijih koncepata za NGAD
Neki od ranijih koncepata za NGAD

Prva ilustracija NGAD-a

U tom dokumentu spominje se, dakako, na 54. stranici, i projekt NGAD. Ratno zrakoplovstvo ga je ilustriralo slikom koju donosimo kao naslovnu ovog teksta. Ona prikazuje napredni mlažnjak s delta krilom i dva široko postavljena vertikalna stabilizatora, kao i shematski prikaz smještaja naoružanja i motora unutar tijela aviona.

Jasno je da je zrakoplov, čiji tlocrt podsjeća na dijamant, osmišljen kao stealth letjelica niskog radarskog odraza, da ima relativno velik unutarnji prostor za opremu i naoružanje, ali i gorivo, te dva mlazna motora. Shema prikazuje više opcija motora i drugih dodataka, pa je za očekivati da će se u trup ovog zrakoplova moći ugraditi više različitih konfiguracija, ovisno o potrebama pojedine grane Oružanih snaga.

Službeni opis projekta

Što još Amerikanci pišu o projektu "Zračne dominacije nove generacije"? Napominju da je riječ o obitelji letjelica koje su nastale na principu digitalnog inženjerstva, agilnog razvoja softvera i otvorene arhitekture. To omogućava kraće cikluse razvoja tehnologije i smanjuje rizik kroz brzu izradu i testiranje prototipa.

Boeingov rani koncept aviona nove generacije
Boeingov rani koncept aviona nove generacije

NGAD je dizajniran da bude potpora modelima F-35, F-22 i drugim partnerskim snagama u zračnoj dominaciji, nudeći naprednu situacijsku svjesnost, agilne i otporne komunikacije te široke integrirane mogućnosti. Sve to omogućeno je netradicionalnim pristupom nabavi i razvoju.

Kao kompanije s ugovorima za rad na ovom projektu spominju se Lockheed Martin i Raytheon. Ove godine za projekt NGAD planiran je budžet od 474 milijuna dolara, a do 2025. godine on iznosi 2 milijarde dolara – što nije ni približno dovoljno da bi se razvoj kompletirao, a avioni poletjeli. Tomu je tako iz razloga što je uvođenje ovog aviona u upotrebu planirano tek za 2030. godinu.